Desítky lidí zřejmě přijdou o své zahrádky v liberecké Wintrovce. Město tam chystá povodňový park

25. květen 2021 13:33

Protipovodňová opatření, které město Liberec připravuje, výrazně zasáhnou do zahrádkářské kolonie ve Wintrově ulici ve čtvrti Nové Město. Místo ní tam má do budoucna vzniknout povodňový park.

Čtěte také

S povodňovým parkem na Lužické Nise ve Wintrově ulici počítá územní plán města Liberce už od roku 1984. I když odborníci prověřovali také jiná místa, lepší údajně nenašli. Znamená to, že lidé přijdou o 67 zahrádek, které v této lokalitě leží. Město zahrádky pronajímá za 9 korun na metr čtvereční ročně, s tříměsíční výpovědní lhůtou. Ve Wintrově ulici začaly vznikat už v roce 1946 a v některých případech se tak v rodinách i dědí. Lidé na nich mají většinou postavené menší chatky a pěstují tam zeleninu, ovoce nebo květiny.

Podle Pavla Mračka, který má jednu ze zahrádek v nájmu a aktivně se zasazuje o záchranu kolonie, by mělo město hledat i jiná řešení, například postavit zeď nebo rozšířit koryto řeky Nisy na jejím levém břehu. „Má se tady začít budovat (…) na tom nejméně efektivním místě. A to jenom z toho důvodu, že ten pozemek je v majetku města. Ale efektivita těch opatření tam není žádná,“ myslí si.

Za záchranu zahrádek už sepsali lidé petici, kterou letos v lednu odevzdali s šesti sty podpisy radním. Kritizují mimo jiné i to, že město chystá protipovodňová opatření za 110 milionů, ochrání tím ale majetek jen za 37 milionů.

Radnice na přípravách protipovodňových opatření pracuje od roku 2019. Teď chce nechat zpracovat projektovou dokumentaci pro první etapu výstavby, do které spadá právě již zmíněný povodňový park ve Wintrově ulici, protipovodňová opatření v Okružní ulici, v areálu společnosti Intex, a také počítá s výstavbou Náplavky u krajského úřadu. Podle náměstka Jiřího Šolce ze Starostů pro Liberecký kraj hledali odborníci i jiné alternativy.

„Jediné, co by se mohlo odehrát za stejné, ne-li větší peníze, na pozemcích, které nepatří městu, vztyčit zdi a část těch zahrádek zachovat, ovšem za cenu, že tam ten povodňový park nebude. Ale ta příležitost toho relaxačního území je tak zajímavá, že je lepší ten povodňový park vytvořit,“ řekl Šolc. Projekční příprava první etapy podle něj zabere minimálně tři roky.

Pokud by o kolonii lidé kvůli povodňovému parku přece jen přišli, chtějí za ně náhradu. Město vytipovává nové lokality, například ve Vesci nebo v Machníně, není ale možné zaručit, že na ně budou mít lidé z Wintrovy ulice přednostní právo.

Proč Liberec potřebuje povodňový park

Potřeba povodňového parku je daná polohou města Liberce i klimatickými podmínkami. Město leží v údolí Lužické Nisy mezi Jizerskými horami a Ještědsko-Kozákovským hřbetem. Ze svahů přilehlých hor tak stéká do řeky velké množství vody, a protože v oblasti bývá i velký počet bouřkových dnů, riziko povodní se tím zvyšuje.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související