Desítky historických i moderních letadel nabídne milovníkům aeronautiky Memorial Air Show v Roudnici

21. červen 2019

15. ročník „Memorial Air Show“ na letišti v Roudnici nad Labem bude ve znamení 75. výročí spojenecké invaze v Normandii. Víkendová přehlídka nabídne různá letadla i pilotní ukázky. Znamená ale také dopravní omezení.

Návštěvníkům show se představí jak klasická letadla z druhé světové války, jako třeba Spitfire, Mustang nebo Lisunov, taak ta moderní – chybět nebudou ani armádní stíhačky Jas39-Gripen.

Podle zakladatele a pořadatele přehlídky Vlastimila Dvořáka bude například k vidění též anglický letoun T6 Harvard z roku 1942, na kterém kdysi trénovali stíhací letci během 2. světové války a z Belgie přiletí i průzkumný letoun Bronco, který ve Vietnamu svážel piloty, kteří havarovali.

Bombardér B-25J Mitchell, před ním Spitfire Mk.XIX a ve vzduchu Cessna F150L

Letové ukázky jsou v sobotu i v neděli vždy od 14 hodin. Na programu je samozřejmě také oblíbená akrobacie nebo seskok parašutisty z křídla větroně.

Na přehlídku míří desetitisíce lidí. Řidiči musí sjet z D8 na exitu 29, ale pozor: silnice směrem na Roudnici bude zavřená, takže ze sjezdu pojedou na druhou stranu dálnice. K letišti se auta dostanou po silnici podél Přestavlk – podjedou dálnici a v městské části Podlusky odboří k letišti.

Na parkoviště, které je přímo na letištní ploše, návštěvníky dovede dopravní značení a pořadatelé – ti zároveň žádají lidi, aby neparkovali někde jinde.

Na letiště je také možné se dostat výletním vláčkem z centra Roudnice. Podrobnosti k programu i praktické informace jsou na webových stránkách Memorial Air Show.

Spustit audio

Související