Desetiletá Chandra

16. srpen 2009

Desáté narozeniny nedávno oslavila americká astronomická observatoř Chandra X-ray Observatory, jedna ze čtyř velkých kosmických observatoří NASA. Tuto pětitunovou družici velikosti autobusu dopravil na oběžnou dráhu raketoplán Columbia. Byl to dosud nejhmotnější náklad dopravený raketoplánem do vesmíru.

Velmi protáhlá eliptická dráha Chandry sahá v nejvzdálenějším bodě až do jedné třetiny naší vzdálenosti od Měsíce. Zemi, kterou oběhne za 63,5 hodiny, je nejblíže 14 400 km. Objevy, o které se družice postarala, jsou udivující a změnily naše znalosti o vesmíru, jeho původu a podstatě, tvrdí o družici na stránkách Spaceflight now vědecký pracovník NASA Martin Weisskopf. Chandra dala zatím nejpodrobněji nahlédnout do vesmíru v oblasti rentgenového záření. Získala přesvědčivé důkazy, které podporují existenci temné hmoty, tedy neviditelné látky. Ta podle toho tvoří zhruba jednu čtvrtinu celkové hmoty vesmíru. Chandra vědcům posloužila také ke studiu temné energie a potvrdila, že jde o reálnou sílu, která by podle astronomů mohla za to, že se zvyšuje rychlost rozpínání vesmíru.
Ač desetiletá, přesto je Chandra už stařenkou, v dobrém slova smyslu. Už dvakrát totiž překonala svou pětiletou životnost. Na kontě má 10 tisíc pozorování. A další přibývají. Z nejnovějších stojí za pozornost snímky, které posloužily ke zdokonalení obrázku objektu E0102. Pod tímto označením se skrývá pozůstatek velmi hmotné hvězdy po výbuchu supernovy v galaxii s názvem Malý Magellanův oblak. Světlo pro tyto fotografie opustilo zmíněnou galaxii před 190 tisíci roky.

Pravidelná rubrika Mýty, domněnky, objevy a omyly astronomie se vysílá v rámci každého třetího Planetária v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio