Desatero bezpečného chování

26. říjen 2020

Přinášíme vám stručně a přehledně rady, jak se chovat v současné době. Jejich dodržováním ochráníte nejenom svoje zdraví, ale i vašich blízkých.

Ne každý příznak musí hned znamenat onemocnění koronavirem. Nejčastějšími projevy nemoci jsou horečka, bolest hlavy, suchý kašel, dušnost a pocit únavy. Dalším průvodním znakem může být bolest kloubů a svalů, případně ztráta čichu nebo chuti. Pokud některý z těchto příznaků máte, obraťte se telefonicky na svého praktického lékaře a domluvte se s ním na dalším postupu.

Doba, kterou právě teď prožíváme, může být pro některé z nás velmi psychicky náročná. Pokud je to možné, stále udržujte svůj život v zaběhnutých kolejích. Vyváženě jezte, dostatečně spěte, odpočívejte, věnujte se fyzické, ale i mentální aktivitě. Pokud vás i přes dodržování všech doporučení občas přepadne pocit úzkosti, zkuste takzvané trojúhelníkové dýchání. Začnete volným výdechem. Poté následuje pomalý nádech nosem, při kterém v duchu napočítáte do čtyř. Na stejnou dobu dech zadržíte a stejně dlouho pak vydechujete. Toto dýchání opakujte několikrát za sebou. Ale především, pokud se nebudete dlouhodobě cítit v psychické pohodě, obraťte se na své blízké nebo na svého lékaře.

Cestování v MHD

Pokud musíte cestovat veřejnou dopravou, dodržujte bezpečnostní a hygienická pravidla. Chraňte svá ústa a nos rouškou nebo respirátorem. Ideální je mít také rukavice, které zamezí přímému kontaktu vaší pokožky s plastovými nebo kovovými madly a tlačítky. Pokud rukavice nemáte, dotýkejte se madel a tlačítek přes rukáv bundy nebo košile. Od ostatních cestujících mějte co možná největší odstup. Je také dobré nosit s sebou desinfekční ubrousky nebo desinfekci, kterými ošetříte ruce ihned po vystoupení z vozidla ve vaší cílové zastávce. Jakmile se vrátíte domů, ochranné pomůcky vydezinfikujte. Ale především, stále platí: pokud to není nezbytně nutné, cestování hromadnými prostředky se raději vyhněte a zůstaňte v bezpečí svého domova.

Správné mytí rukou

Jedním z nejdůležitějších preventivních opatření je důkladné mytí rukou. Pojďme si postup správného mytí rukou připomenout. Nejdříve sundejte šperky a hodinky a vždy použijte dostatečné množství mýdla. Ruce si myjte alespoň 30 sekund pod teplou vodou. Pečlivě omyjte špičky prstů, hřbety i prostor mezi prsty, a palce. Mytí rukou provádějte minimálně vždy při návratu domů a před každým jídlem.

Jak nejlépe ochránit sebe i ostatní

Jak se správně chovat, abyste ochránili sami sebe i ostatní? Často a důkladně si myjte ruce mýdlem nebo dezinfekčním gelem. Pravidelně otírejte dezinfekcí své vlastní předměty, jako jsou mobilní telefon nebo brýle. Kašlete a kýchejte do rukávu, i když nosíte roušku. Vyhýbejte se skupinám lidí a dodržujte od nich bezpečný odstup, nejméně 2 metry. Pokud to jde, zůstávejte dál v bezpečí domova a základní pochůzky nechejte na vašich blízkých. Pokud potřebujete k lékaři, konzultujte s ním svůj zdravotní stav nejdříve telefonicky. K dispozici je vám i bezplatná informační linka ke koronaviru, a to na čísle 1221.

Údržba roušek a jak je správně nosit

Obličejová rouška je stále nezbytným ochranným prostředkem. Pojďme si připomenout, jak ji správně nosit a jak s ní zacházet. Před nasazením roušky si důkladně umyjte ruce. Ústa i nos si zakryjte tak, aby mezi rouškou a obličejem nebyly mezery. Nezakrývejte si pouze ústa, protože takto nasazená rouška ztrácí svůj význam. Během nošení se roušky nedotýkejte. Jednorázovou roušku vyměňte, jakmile cítíte, že je vlhká. Roušku si sundávejte zezadu, přední části se nedotýkejte. Jednorázovou roušku po použití vyhoďte, textilní vyvařte a vyžehlete.

Pravidlo 3 R

Nezapomínejte na takzvané pravidlo „tří er“ – tedy ruce, roušky, rozestupy. Ruce si pravidelně myjte teplou vodou a mýdlem nebo použijte desinfekci. Roušku mějte nasazenu tak, aby zakrývala ústa i nos a aby mezi ní a obličejem nebyly mezery. A dodržujte také bezpečné rozestupy na místech, kde se potkáváte s dalšími lidmi. Pokuste se být ve vzdálenosti alespoň dvou metrů od ostatních osob. Buďte obezřetní a zároveň ohleduplní ke svému okolí.

Návštěva lékaře

Pokud chcete navštívit svého lékaře, nejdříve s ním vše konzultujte telefonicky. Když se ukáže, že je vaše návštěva v ordinaci nevyhnutelná, nezapomínejte na známá bezpečnostní a hygienická pravidla. Už doma si nasaďte ochranou roušku nebo respirátor a také rukavice. Po opuštění domova se zbytečně nedotýkejte nejen svého obličeje, ale ani klik u dveří nebo madel ve veřejné dopravě. Po příchodu do čekárny ordinace se snažte být co nejdále od všech ostatních pacientů. Po návratu domů nezapomeňte na důkladné umytí rukou. Jednorázovou roušku vyhoďte a v žádném případě ji znovu nepoužívejte. Textilní roušku vyvařte a vyžehlete.

Pozitivní myšlení

Myslete pozitivně. I když jsou obavy o zdraví vás samotných nebo vašich blízkých přirozené, nepoddávejte se strachu. Pravidelně vaše blízké kontaktujte – telefonicky nebo přes internet – a ujistěte se, že jsou v pořádku. Zajímejte se, jak tráví čas vaše děti, vnoučata a jak se mají vaši přátelé. Společně můžete plánovat, jak si vše vynahradíte, až omezení pominou a všechno bude zase fungovat normálně. Zkrátka myšlenky na příjemné věci vám zaručeně zlepší náladu a pomohou vám překonat toto náročné období.

Výběr správných informací

Informace jsou v dnešní době velmi důležité. Každý z nás chce vědět, co se děje v jeho bezprostřední blízkosti a jak se situace kolem pandemie vyvíjí. Proto je důležité vybírat si seriózní a důvěryhodné zdroje. Čerpejte z médií, která dobře znáte a která jsou součástí vašeho běžného života. Důležité je také množství informací, které konzumujete a necháte tak na sebe působit. Neexistuje návod na to, kolikrát denně máte vyslechnout zprávy nebo jak často máte hledat informace na internetu. Ale i zde platí, že vše musí mít svou zdravou míru a že je dobré zachovat si přiměřený odstup.

Bezpečné nakupování

Chystáte se na nutné nákupy? Nezapomeňte na hygienická opatření. Dodržujte bezpečnou vzdálenost, tedy nejméně dva metry od ostatních nakupujících. Vždy mějte chráněný nos a obličej rouškou nebo respirátorem. Zakrývejte si ústa při kašlání a kýchání, a to i přes roušku. Při nákupu mějte na rukou jednorázové rukavice nebo použijte tenké igelitové sáčky. Plaťte nejlépe bezkontaktně, tedy vaší platební kartou, a bankovky si nechejte až na bezpečnější dobu. A po návratu domů samozřejmě nezapomeňte na důkladné umytí rukou.

Posilování imunitního systému

Posilujte svůj imunitní systém! Konzumujte protizánětlivé potraviny, obecně tedy jezte více zeleniny a ovoce. Naopak omezte potraviny s vysokým obsahem cukru, soli a nasycených tuků. Omezit byste měli také konzumaci alkoholu. K podpoře imunity je navíc doporučováno zvýšit příjem některých vitamínů a minerálů. První významnou složkou jsou omega-3 mastné kyseliny a vitamín D. V běžné stravě tyto živiny můžeme získat z tučných ryb či rybího oleje. Vaši imunitu posílí i správný životní styl. Vyhýbejte se proto stresu, dopřejte si spánek a odpočinek, a najděte si čas i na cvičení.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.