Denivka není jen potěchou oka. Dá se také jíst jako zelenina
Denivky nechyběly na žádné zahrádce našich předků. Lidé je pěstovali nejen pro jejich krásu, ale i jako zeleninu.
Květy denivek mají překrásné barvy a jsou jako z krepového papíru. Zvláštností této rostliny je, že její květy, takové kalichy, vykvétají postupně – každý přitom vydrží pouze jeden den, takže proto denivka.
Tahle trvalka vydrží opravdu hodně. Uvidíte ji i ve starých zahradách, o které se nikdo nestará.
Třeba v orientu je denivka velmi oblíbeným kořením – pravá orientální, nebo chcete-li vietnamská polévka, se bez ní neobejde.
Listy denivek jsou nejlepší mladé. Jsou křupavé a chutnají trochu jako pórek. Poupata pak jsou pravou delikatesou. Stačí je krátce povařit a polít máslem.
Květy jsou hodně aromatické, až navinulé. Můžete je plnit různými náplněmi – třeba z kousků kuřecího masa, majonézy a strouhaného celeru. Obložte je zelenými bylinkami.
Související
-
Plody ibiškovce připomínají malé zelené papričky. Jsou plné vitamínů a podporují imunitu
Ibiškovec jedlý, říká se mu taky okra, je doma v řecké i turecké kuchyni – je například součástí musaky. Jeho plody připomínají malé zelené papričky. Jsou chutné a zdravé.
-
Pastinák je neprávem opomíjenou zeleninou. Přitom je chutný i zdravý
Pastinák je zelenina opravdu starobylá. Naši předkové jej používali jako přílohu, stejně jako my dneska mrkev nebo brambory.
-
Znáte „vlašský bedrník“? Je to nejen léčivka, ale i chutná zelenina
Krvavec menší, lidově též „vlašský bedrník“, se umí pěkně rozrůst. Připomíná pak trochu keř kapradí – lístky se ale podobají spíše těm, jaké má meduňka.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.