Denivka není jen potěchou oka. Dá se také jíst jako zelenina

17. květen 2021

Denivky nechyběly na žádné zahrádce našich předků. Lidé je pěstovali nejen pro jejich krásu, ale i jako zeleninu.

Květy denivek mají překrásné barvy a jsou jako z krepového papíru. Zvláštností této rostliny je, že její květy, takové kalichy, vykvétají postupně – každý přitom vydrží pouze jeden den, takže proto denivka.

Tahle trvalka vydrží opravdu hodně. Uvidíte ji i ve starých zahradách, o které se nikdo nestará.

Třeba v orientu je denivka velmi oblíbeným kořením – pravá orientální, nebo chcete-li vietnamská polévka, se bez ní neobejde.

Listy denivek jsou nejlepší mladé. Jsou křupavé a chutnají trochu jako pórek. Poupata pak jsou pravou delikatesou. Stačí je krátce povařit a polít máslem.

Květy jsou hodně aromatické, až navinulé. Můžete je plnit různými náplněmi – třeba z kousků kuřecího masa, majonézy a strouhaného celeru. Obložte je zelenými bylinkami.

autor: Eva Bucharová | zdroje: denivka.webnode.cz , abecedazahrady.dama.cz , www.ireceptar.cz
Spustit audio

Související