Delší než týdenní předpovědi mi přijdou nesmyslné, říká meteorolog

Horké léto sužuje nejen naši republiku. Když se náhodou objeví nějaká informace, že by v dohlednu mohlo pršet, zazlíváme poté hlavně meteorologům, že se tak neděje.

Vedoucí meteorologického oddělení na ústeckém Kočkově Martin Novák vysvětluje, že určit přesně počasí nelze stoprocentně nikdy. „Mám radost, když se někdy strefím,“ směje se. Na počasí má nejraději, že nás umí vždy překvapit.

Kvůli klimatickým změnám zažíváme poslední dobou velké výkyvy teplot. Nelze říci, že by se toto horké počasí cyklicky opakovalo. „Poslední takové horké léto bylo v roce 2015. Horké cykly, které se držely nad 35 °C, byly delší než letos,“ říká meteorolog Martin Novák.

Ne vždy se předpověď počasí podaří. „Občas je náročné to určit i pouze hodinu před tím,“ říká s úsměvem meteorolog. Podle něj se vždy v dlouhodobých intervalech musí počítat s odchylkami.

„Nejčastěji dochází k časovým posunům. Ochlazení přijde třeba o den, či dva později,“ dodává.

Nejpřesnější z dlouhodobých předpovědí je podle Nováka týdenní. Delší intervaly mu přijdou nesmyslné.

Přesné teploty nemůže určit ale nikdo. Teploty se neustále mění. Přesné stupně uvádějí mobilní aplikace. Provozovatelé těchto aplikací vezmou výsledky matematického modelu a odečtou čas. Podle toho mohou určit na mapě, jaká teplota by měla v určitém místě být. Dost často se ale pletou.

V pátek by podle něj mohly přijít větší deště. Od středy do pátku bychom se měli opět připravit na tropické noci.

Poslechněte si celý rozhovor s ním z přiloženého audiozáznamu!

autoři: Renáta Filipi , Kateřina Klabzubová
Spustit audio