Definitivní rozhodnutí ohledně nového zimního stadionu v Olomouci opět nepadlo. Co se bude dít dál?

31. říjen 2023 09:42

Zastupitelé Olomouce o budoucnosti zimního stadionu opět definitivně nerozhodli. Na pondělní schůzi ale pověřili radní, aby jednali s případnými zájemci o stavbu nové multifunkční arény. Tu městu nabízí už delší dobu firma Richarda Morávka. Vybudovat ji chce za téměř dvě miliardy ve Velkomoravské ulici. Po radnici žádá příspěvek zhruba 37 milionů korun ročně po dobu 30 let.

„Jdeme tou nejtransparentnější cestou, to znamená tzv. zákonem dané tržní konzultace, které by měly odpovědět na všechny dotazy, na které dosud nebylo z různých důvodů zodpovězeno,“ říká olomoucký primátor za ANO Miroslav Žbánek.

Pojem předběžné tržní konzultace vysvětlil zastupitel za hnutí Spolu Martin Major. „Před samotným vyhlášením výběrového řízení město zjistí, jaká je reálná situace. Je potřeba si říct – a je to především úkol pro vedení města – jaké máme požadavky vůči této nově budované sportovní kapacitě a říct si, kterým směrem půjdeme,“ uvedl Major.

S rozhodnutím zastupitelstva nesouhlasí Otakar Štěpán Bačák z uskupení Společně. „Hlasoval jsem proti souladu s celým naším klubem, protože máme za to, že ekonomická situace města nebude umožňovat tu variantu realizovat. To znamená třicet let platit příspěvek,“ uvedl Bačák.

A zmínil další důvod, proč se mu tato varianta nelíbí. „Ono to vypadá tak, že je to mnohem menší částka, než kterou by město muselo investovat souhrnně do investice haly. Co mě jako ekonoma znepokojuje, je aktuální novinka v konsolidačním balíčku, která říká, že my celou tu miliardu, ke které se zavážeme platit třeba od toho roku 2026, budeme muset přičíst ke dluhu města,“ dodal Bačák.

Bačák vidí ekonomický problém s dlužnou částkou

Na řadu teď podle náměstka primátora Tomáše Pejpka z koalice ProOlomouc a Pirátů přijdou důležitá jednání. „Půjde o to, aby město bylo co nejvíce kvalifikovaným partnerem danému investorovi, protože bez pochyby musíme mít stejné dobré právníky, stejně dobré techniky, abychom ten proces prostě dobře vyjednali,“ nechal se slyšet Pejpek.

Předběžné tržní konzultace mají začít nejpozději do prosincového jednání zastupitelstva. Na hlasování o další variantě, tedy modernizaci dosavadního olomouckého zimního stadionu na pondělním jednání zastupitelstva nakonec nedošlo.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související