Děčínští patrioti zasadili na nábřeží pod zámkem Strom republiky

23. říjen 2018

V Děčíně přibyla v parku pod zámkem nová lípa. Strom republiky tam zasadili společně 22. října zástupci města, skauti a České obce legionářské.

Zhruba třímetrová lípa je nedaleko sochy doktora Miroslava Tyrše, jen pár metrů od zbytků lípy, kterou tam v roce 1968 zasadili děčínští skauti.

„Vnímáme sto let od založení republiky. Je to prostě čest,“ říká opodál stojící primátorka města Marie Blažková z hnutí ANO.

„V roce 1968 opodál skauti vysadili lípu, ta ale byla kvůli chatrnému zdraví poražena. „Byly z ní vypiplány dva nové odrosty, které se uchytily a nenechaly se udolat,“ skautský vedoucí Jan Janouch.

Sázení začalo úderem 15 hodiny, na úvod si přítomní poslechli českou státní hymnu v podání pěveckého sboru děčínského gymnázia. Zasypávání lípy se ujala nejen primátorka Marie Blažková, ale i skauti.

„Nám svobodu a tady té lípě svobodný prostor, aby symbolizovala všechny ty výdobytky, které jako občané této republiky máme,“ popřála Blažková. „Naše republika vznikla před 100 lety, a skauti byli jedni z prvních, kteří republice pomáhali. To je taky důvod, proč jsme tady,“ dodal Janouch. Ke stromu přijde v blízké buducnosti i pamětní cedule.

Na Děčínsku se k podobnému aktu chystají třeba v Rumburku nebo Doubici. V Rumburku se bude lípa sázet v neděli 28. října na popravišti Rumburské vzpoury a v Doubici ten samý den v parčíku před obecním úřadem.

autor: dap
Spustit audio

Související