Děčínský dopravní podnik pokračuje v testování elektrobusů i přes nedostatek řidičů

23. únor 2021 12:41

Dopravní podnik v Děčíně se potýká s nedostatkem řidičů. Třetina z nich je teď doma na nemocenské, podniku vypomáhají brigádníci, důchodci a všichni, kdo mají řidičský průkaz na autobus. Společnost se snaží, aby nemusela kvůli nedostatku šoférů omezovat spojení. I tak ale v těchto dnech zbývající řidiči testují nové elektrobusy, kterých by dopravní podnik chtěl během dvou let nakoupit dvacet.

„Mám s tím dnes najeto už 40 kilometrů. Je to pohodlné – ty jízdní vlastnosti a akcelerace. Normálně nejsem řidič, ale konstruktér jízdních řádů – referent dopravy,“ přiznává Jiří Štěpánek, který nás bere na zkušební jízdu elektrobusem po Děčíně.

Dopravní podnik v Děčíně zkouší 4 druhy autobusů na elektrický pohon.

„Připravujeme výběrové řízení projektový záměr na 20 elektrobusů, které bychom tady v Děčíně rádi provozovali. Vypadá to, že v prvním kvartálu roku 2020 bychom mohli začít vypisovat soutěž. Náklady by měly dosáhnout 200 milionů korun, z toho 80 procenty by měla pokrýt dotace,“ upřesňuje dopravně technický náměstek Jiří Kasl.

Město má v současnosti málo řidičů autobusů

Dopravní podnik řeší i výstavbu dobíjecích stanic na nové vozy na stávající odstavné ploše autobusů. I přes personální nedostatek musí společnost nové vozy vyzkoušet, hlavně do kopců ve městě, aby nebrzdila vypsání soutěže. Za volant si tak sedá každý, kdo má řidičský průkaz na autobus.

„Řidiči, kteří jsou v karanténě, se nám postupně začínají vracet, takže si myslíme, že tento týden odjedeme všechny spoje, které jsou. Jsme také rádi, že od 1. března jsou jarní prázdniny – to nám snad pomůže, aby se ta personální situace uklidnila,“ shrnuje dopravně technický náměstek města Jiří Kasl.

Dopravní podnik tak nebude, nestane-li se něco mimořádného, kvůli nedostatku šoférů omezovat spoje.

Od 25. února navíc musí kvůli nařízení vlády všichni v autobusech nosit respirátory. V Děčíně se to týká i řidičů, protože nejsou v autobusech zavření v odděleném prostoru. Tam, kde mají oddělené kukaně od cestujících, postačí rouška.

Spustit audio

Související