Děčínskou MHD čekají změny. Nebudou ale tak velké, jak radnice původně ohlásila

15. březen 2016

Od 1. dubna budou v děčínské městské dopravě jen drobné změny. Radnice ustoupila od rušení nočního okružního autobusu, a to zejména díky tlaku obyvatel. O prázdninách bude také možné platit v autobusech v Děčíně platební kartou.

Od 1. dubna budou v Děčínské městské hromadné dopravě jen kosmetické změny. Novinkou bude víkendové sloučení linky 2 a 9, vznikne nová s číslem 29. Magistrát také upustil od úplného zrušení nočních linek.

„Omezení bude nočních linek, ty už nebudou obsluhovat zastávku 28. Října ale budou tam zajíždět do konce března, v plesové sezoně,“ potvrzuje mluvčí města Markéta Lakomá.

První návrh děčínské radnice - zrušit noční okružní autobusy - vyvolal protesty mezi obyvateli. Bouřili se hlavně mladí lidé, pro které noční autobusy znamenaly jedinou možnou cestu ze zábavy.

„Přijde mi to velice vtipné, hlavně teď v období plesů,“ reagovala na záměr rušení Michaela Havlíková, která okružáky - jak se jim v Děčíně říká - pravidelně využívá.

Vznikla i petice, pod níž se podepsalo téměř šest stovek lidí, potvrdil na začátku února její organizátor Radek Kolínský.

„Koukal sem se a je tam podepsáno 567 lidí. Jsem spokojený, snad se to požene dál i přes ten audit.“

Novinkou bude možnost platit jízdné platební kartou

Právě audit měl v dopravním podniku najít možnosti, jak ušetřit, aniž by se musely rušit noční spoje. Oficiálně má skončit na konci března, změny v MHD už ale radnice ohlásila. Mezi další novinky bude od července možnost platit v autobusech platebními kartami.

„Mělo by dojít ke spuštění nového odbavovacího systému MHD, tato novinka usnadní využívání MHD např. turistům. Bude to určitě jednodušší pro cestující, kteří jezdí autobusy poměrně málo. Odbavovací systém byl za hranicí životnosti a nebyl kompatibilní,“ potvrzuje Michaela Havlíková.

Další novinkou je to, že autobusy přestanou jezdit do Jílového a do Benešova nad Ploučnicí.

„Je to k datu 30. červnu. Je to vázané rušení na integraci dopravního podniku do dopravy Ústeckého kraje k 1. červenci tohoto roku,“ upřesňuje předseda představenstva Dopravního podniku Vladislav Raška.

autor: dap
Spustit audio