Děčínskému zámku hrozí, že si z něj národní galerie odveze část svých sbírek

13. červen 2019 15:42

S odvolanou ředitelkou zámku může Děčín přijít i o některé obrazy. Jsou tam vystaveny na základě smlouvy s Národní galerií v Praze. Spolupráci ale teď ohrožuje návrh nové ředitelky i vedení města zámek využívat víc komerčně.

Podle děčínského primátora by měl jít zámek víc s dobou a pořádat víc komerčních akcí – podle jeho slov především a pro místní.

Na druhou stranu komerční pojetí projektu vítězky ve výběrovém řízení počítá i s určitou podobou hotelového ubytování přímo na zámku. Koncept nové ředitelky je tak zaměřený především na ekonomický provoz areálu.

S prací právě končící ředitelky ho srovnává Otto Chmelík, opoziční zastupitel z Volby pro město.

„Ten zámek se stal opravdu centrem života Děčína a je hojně navštěvován obyvateli města. Přílišnou komercializací a kladením důrazu na turistický ruch se může stát, že se to vyvážení mezi turistickým ruchem a životem místních lidí zničí nebo poškodí,“ myslí si Chmelík.

Národní galerie zvažuje, zda na zámku ponechá 16 zapůjčených obrazů

Dopis děčínskému primátorovi z Národní galerie

Komerční koncepce se úplně nezamlouvá Národní galerii Praha. S ní odvolaná ředitelka Krupičková navázala spolupráci zhruba před 9 lety, kdy požádala, zda by bylo možné vystavit některé obrazy ze sbírky rodu Thunů, které původně na zámku byly a do národní galerie se dostaly až po roce 1945.

Než ale mohl děčínský zámek 16 obrazů instalovat, musel investovat do jejich restaurování. Partnerství mezi organizacemi pak funguje na základě smlouvy o spolupráci.

O možném ukončení spolupráce promluvil ředitel sbírky starého umění národní galerie Marius Winzeler: „Ta sbírka samozřejmě může zůstat, ale my máme jasné podmínky pro zápůjčku těch 16 obrazů na zámku. V případě, že budeme mít pocit, že ty naše požadavky nejsou splněny, musíme na ty zápůjčky rezignovat.“

Dopis děčínskému primátorovi z Národní galerie

Děčínský primátor Jaroslav Hrouda z hnutí ANO k tomu řekl: „Zámek nestojí na této jedné sbírce. Má tisícinásobně víc jiných problematik, které budou vyžadovat spolupráci s bývalou ředitelkou. My se samozřejmě budeme snažit, aby ty všechny věci fungovaly, abychom tou novou osobou nenarušili chod ničeho, co je pro ten zámek prospěšné.“

O tom, jestli sbírka obrazů na děčínském zámku zůstane, rozhodne výsledek jednání mezi novou ředitelkou zámku a národní galerií.

autoři: Iva Zítková , Robin Röhrich
Spustit audio

Související