Děčínské muzeum chystá výstavu pro všechny fanoušky Harryho Pottera

19. duben 2022 15:34

Oblastní muzeum v Děčíně připravuje výstavu o Harrym Potterovi. Na její přípravě pracují muzejnice už několik měsíců. Návštěvníky čeká několik místností plných věcí, které se k sáze o tomto kouzelnickém učni váží. K vidění jsou tam například hůlky, hábity, sportovní náčiní na Famfrpál nebo Mozkomor v životní velikosti.

„Tady třeba lítá Mozkomor v životní velikosti,“ ukazuje autorka výstavy Andrea Vendolská do místnosti, která návštěvníka přenese do kouzelného světa a pokračuje: „Tohle je zase taková chlouba moje – tohle je z každého filmu, je v tom filmový pásek s určitou scénou, a ten existuje jediný na celém světě.“

Děčínské muzeum chystá výstavu pro všechny fanoušky Harryho Pottera

Andrea Vendolská začala sbírat věci, které se týkají čarodějnického učně v 15 letech. Kvůli svému koníčku se vypravila i do filmových studií, kde se natáčely jednotlivé díly filmu. Odtamtud si přivezla třeba podepsaný scénář, nebo kousek kostýmu, který měla na sobě jedna z hereček v díle o Ohnivém poháru.

Na výstavě budou k vidění hábity nebo sportovní úbory jednotlivých bradavických kolejí nebo koště Nimbus 2000. „Těch je 10 000 na celém světě, a já mám číslo 5278,“ ukazuje sběratelka.

Výstavu doplňuje i herna, kde si mohou návštěvníci zkusit, jak se píše havraním brkem, poskládat si hlavolam nebo venku na dvoře ve skalce lovit viteály.

Na přípravě výstavy pracuje se sběratelkou i muzejnice Jolana Horáková. „První erby jsem začala malovat už vloni. Letos v únoru jsem pak začala a od té doby jsem na tom každý den dělala,“ popisuje.

Výstava o Harrym Potterovi startuje v Oblastním muzeu v Děčíně 28. dubna. K vidění bude až do konce letošního roku.

Spustit audio

Související