Děčínská zoologická zahrada poprvé ve své historii nabídne návštěvníkům pohled na vydry říční

6. září 2016

Ty nikdy předtím nechovala, mladý pár šelem přicestoval do Děčína z Hluboké nad Vltavou.

„Jedná se o uměle odchovaná zvířata, která nějací lidé našli ve volné přírodě jako mláďata,“ říká mluvčí děčínské zoo Alena Houšková. „Nyní jim je rok a je to páreček.“

Zahrada pro ně připravila výběh, kde mají potůček a velký bazén. Ten je zčásti prosklený, aby se návštěvníci mohli podívat, jak vydry loví ryby nebo si hrají. Jejich výběh je v horní části zahrady, hned nad výběhem vlka hřivnatého.

Ošetřovatelé vydry krmí především rybami, někdy před prací zajdou ryby do nedalekého Labe nalovit, aby měly vydry živé a procvičily se v lovu.

Vydrám je asi rok, jedná se o samce a samičku a z Hluboké nad Vltavou je děčínská zoo dostala darem. Tam je jako mláďata přinesli lidé z přírody, jsou to tedy původně vydry divoké. V Hluboké je vypiplali a prý je tam vodili i na procházky, v Děčíně jsou podle ošetřovatelů zatím velmi plaché.

Vydry říční jsou velmi rychlá a inteligentní zvířata, ve svém novém domově způsobily poprask, když si po pěti dnech ve výběhu našly skulinku v pletivu a utekly do areálu zoologické zahrady.

Ošetřovatelé se je snažili odchytit, ale nedařilo se jim, nacházeli po nich jen stopy. Páreček vyder se třeba koupal v bazénu před opicemi - to bylo poznat podle ohnutého vodotrysku a vytrhaných leknínů nebo si nalovily okrasné rybky v další expozici. Obě vydry už ale jsou zpátky ve svém výběhu.

Přestože se jedná o vydří pár, jejich případný odchov nebude jednoduchý: „ Vydry se v zajetí špatně množí. Tyto navíc, i když byly odchovány lidmi, vůbec nejsou krotké,“ domnívá se ošetřovatel Roman Řehák.

Zvířata zatím nemají jména, ta vyberou návštěvníci.

autor: dap
Spustit audio