Děčínská zoo slaví. Narodil se tam už druhý kriticky ohrožený chápan středoamerický mexický

22. červen 2022

Po 2,5 letech se děčínská zoologická zahrada opět raduje z přírůstku ve skupině chápanů středoamerických mexických. Mládě porodila dvacetiletá samice Melody, která je matkou i prvního děčínského chápana, který přišel na svět v listopadu 2019.

Vzhledem k tomu, že je tento poddruh primáta v přírodě kriticky ohrožený a v zajetí se chová velmi vzácně, lze bez nadsázky říct, že se jedná o odchov roku.

„Chápany středoamerické mexické chováme v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad, potažmo v celé Evropě, pouze my a zoo v Praze,“ vysvětlil vedoucí chovatel Petr Haberland.

Mládě se narodilo 13. června dopoledne. Otcem je sedmiletý samec Tirion. „Mládě z tohoto spojení ve velmi geneticky cenné, protože samice Melody pochází z odchytu ve volné přírodě v Guatemale. Spatřit malého opičáka je pro návštěvníky v současné době tak trochu otázkou štěstí. Z důvodu rekonstrukce druhé části pavilonu opic se totiž nyní chápani ve svém výběhu střídají s makaky chocholatými,“ dodává vrchní chovatel.

Chápany středoamerické mexické chová zoo v Děčíně od ledna 2019.

autor: Alena Houšková | zdroj: Zoo Děčín
Spustit audio

Související