Děčínská zoo hlásí odchov banánovce fialového

1. září 2021

Zoologická zahrada Děčín se může pochlubit prvoodchovem afrického opeřence banánovce fialového. Mláďat tohoto druhu se zoo dočkala po dlouhých sedmi letech.

Odchov ale nebyl zcela bez problémů. Letos se chovný pár o mladé pokusil hned dvakrát. Poprvé se vylíhlo jen jedno mládě.

„Je běžné, že po dosažení určitého věku vyskočí ptáče z hnízda a pohybuje se v jeho okolí, kde se o něj rodiče stále starají. Ale jakmile toto mládě vylétlo z hnízda, začali ho rodiče, kteří se opět dostali do toku, zřejmě považovat za vetřelce, a zabili jej,“ vysvětlil vrchní chovatel Petr Haberland. První odchov tak skončil neúspěchem.

V další snůšce byla dvě vejce, z obou se vylíhla zdravá mláďata.

„Protože jsme se obávali, že by se scénář mohl opakovat, obě mláďata jsme, jakmile vyskočila z hnízda, odebrali a dokrmili uměle,“ uvedl vrchní chovatel.

Děčínská zoologická zahrada není všeobecně umělým odchovům příliš nakloněna. V tomto případě ale udělala výjimku. Mláďata byla zprvu odchovávána přirozenou cestou pod rodiči a nehrozila tak fixace na člověka, která by později mohla vést k tomu, že se ptáci nebudou schopni spárovat s jiným jedincem svého druhu.

zdroj: Zoo Děčín
Spustit audio

Související