Děčín zůstává bez vedení. Zastupitelé nenavrhli nikoho na post primátora, ani do městské rady

27. srpen 2020 14:10

Děčín dál zůstává bez oficiálního vedení města. Na červnovém zasedání zastupitelé odvolali primátora i jeho náměstky, několik radních podalo rezignaci. O tom, kdo je nahradí, se mělo rozhodovat dnes. Nakonec se to ale nestalo, protože ani po dvou měsících jednání nepřišli zastupitelé s jedinou variantou, na které by se všichni shodli.

Debata trvala asi dvě a půl hodiny a byla dost vzrušená. Za tu dobu ale nepředložil žádný klub svůj návrh, kdo by mohl město vést. Podle zastupitelky Anny Lehké z Volby pro Děčín je to právě bývalý primátor Jaroslav Hrouda z hnutí ANO a jeho bývalý náměstek Vladislav Raška z hnutí Náš Děčín, kdo jednání blokují. Oba dva to ale odmítají. Část zastupitelů očekávala, že právě ANO přijde s návrhem na nové vedení města.

Jaroslav Hrouda ale prohlásil, že nemá 100 procentní shodu na jeho podobě a proto se nechce ukvapit. Zastupitelé tak požádají Hroudu, který je pověřený vedením města, aby nejdéle do tří týdnů svolal další zasedání zastupitelstva. To by mělo na programu jediný bod a to právě volbu primátora, jeho náměstků a radních.

Celou věc odstartovala rezignace bývalého náměstka primátora Václava Němečka z ČSSD, který už delší dobu nesouhlasil s postupem vedení města při problémech s nekvalitně provedenými stavebními pracemi v historické čtvrti Podmokly. Měl také výhrady k práci tajemníka děčínského magistrátu.

Němeček navrhnul odvolat náměstka primátora Rašku, právě proto, že měl revitalizaci Podmokel na starosti. Pro odvolání náměstka primátora Vladislava Rašky se vyjádřili i Piráti a to údajně kvůli závažným problémům týkajících se dotací hlavně tedy do sportu. Pak rezignovali dva radní a zastupitelé následně odvolali i primátora a jeho dva náměstky.

 

Spustit audio