Děčín: V neděli se na 18 měsíců uzavře páteřní křižovatka v centru kvůli stavbě Vilsnické spojky

6. leden 2017

Dopravní zácpy, kolony vozidel a na příjezdech policejní hlídky, které nepustí do centra těžkou nákladní dopravu. Taková dopravní situace čeká Děčín. V neděli tam začnou uzavírky kvůli stavbě Vilsnické spojky. Velká dopravní omezení budou trvat skoro dva roky.

Kvůli stavbě Vilsnické spojky čekají město Děčín dopravní komplikace. Řidiči i cestují MHD se musí připravit na uzavírky. Autobusy MHD začnou jezdit podle výlukového jízdního řádu od soboty 7. ledna. V neděli město uzavře páteřní křižovatku Pětimostí. Tím se změní celá dopravní situace v Děčíně.

„Pětimostí je průtahovou komunikací města. Tah, který musí projet z Teplic na Liberec musí projet touto trasou. Proto je naším cílem po celou dobu stavby udržet nákladní vozidla mimo centrum města,“ přibližuje význam páteřní křižovatky a důsledek jejího uzavření mluvčí města Markéta Lakomá.

Kamiony nad 12 tun do centra nebudou vůbec smět zajíždět. Ze začátku se o to postará třeba i městská policie, jak říká její velitel Marcel Horák: „Budeme zejména hlídat příjezd od Libouchce, aby sem nevjížděla ta vozidla, která by neměla.“

Samotné centrum města pak bude takovým jedním velkým kruhovým objezdem. „Už dneska prohlížíme všechny ulice, které se stanou součástí toho kruhového objezdu, aby nám tam nezůstala stát některá vozidla,“ vysvětluje Horák.

Místní řidiči musí počítat s kolonami ve městě. „Kritické místo ve městě bude Labské nábřeží, protože tam bude koncentrované velké množství vozidel,“ doplňuje Lakomá.

Z kruhového objezdu na Labském nábřeží se nebude smět vyjet na silnici vedoucí pod Novým mostem. Na některých silnicích se změní dopravní značení z hlavní na vedlejší komunikaci.

Omezení se týká i chodců a MHD

Omezení se také dotknou chodců, město zruší některé přechody pro chodce. „Přechod pro chodce u pekařství před nádražím, přechod na Teplické ulici u muzea…“ vypočítává Lakomá.

Omezení se dotkne také městské hromadné dopravy. „Linka č 37 nebude obsluhovat některé zastávky ‒ městskou část Chrochvice a stanici Kotva, tu bude obsluhovat linka č. 431,“ vysvětluje Lakomá.

Dopravní situace se bude, tak, jak bude postupovat stavba Vilsnické spojky, měnit. „Řidiči se budou učit jezdit, bude se to dál vyhodnocovat v těch následujících měsících a můžeme přikročit k nějaké úpravě, říká Milan Koukol z dopravní fakulty ČVUT.

K úplné uzavírce Pětimostí dojde v neděli v pravé poledne. Stavby skoro dva kilometry dlouhé Vilsnické spojky, která by měla odvést tranzitní dopravu z centra města, pak zamíchá dopravní situací v Děčíně na nejméně 18 měsíců.

autor: dap
Spustit audio