Děčín plánuje založit sklad potravinové pomoci. Měl by sloužit lidem v těžké finanční situaci

28. prosinec 2021 09:10

Děčín plánuje založení skladu s potravinovou pomocí. Základní potraviny a drogerii by do něj město dováželo z centrálního skladu potravinové banky. Vyzvednout by si je tam mohli pracovníci organizací, které ve městě poskytují sociální služby – ti by je pak dál rozváželi svým klientům.

Třeba v České Kamenici už mají s takovou formou pomoci dlouholeté zkušenosti. Potravinovou pomoc od oblastní charity tam využívají třeba rodiče samoživitelé, senioři nebo lidé, kteří se kvůli prudkému zdražení energií dostali do ekonomické nouze. 

„Skončil jsem na ulici – byl jsem prakticky dva měsíce venku. Před Vánoci jsem dostal od charity tenhle byt jako chráněné bydlení, jinak bych skončil v lese. Potravinová banka mi pomáhá v tom, že mám aspoň něco teplého do žaludku. Bývá tam také ovoce, zelenina, máslo, mléko, shrnuje Jan Pinkas, který se shodou několika nešťastných okolností ocitl bez střechy nad hlavou i bez práce.

Z ulice mu pomohli pracovníci Oblastní charity Česká Kamenice, a protože byl bez prostředků, potravinovou pomoc uvítal.

„To nejčastější, co takovým lidem pomůže, jsou potravinové balíčky, které mohou lidé využívat jednou měsíčně. K tomu jsou i balíčky hygieny,“ říká vedoucí nízkoprahového centra českokamenické charity Lucie Kupcová.

Podobnou pomoc chce začít poskytovat i město Děčín.

„Ta situace se celkově zhoršuje. Začínají mít problémy i ti nízkopříjmoví občané,“ vysvětluje důvod, proč město uvažuje nad nějakým způsobem, jak organizacím poskytujícím sociální služby se zajištěním potravinových balíčků pro klienty pomoci, náměstkyně primátora Anna Lehká z Volby pro Děčín.

Zástupci města se na začátku ledna chystají do Varnsdorfu, který městskou potravinovou banku provozuje už několik let.

Děčín teď hledá prostory, kde by mohl skladovat nejen základní potraviny, ale i hygienické potřeby z centrálního skladu. Odtamtud by je pro své klienty získávali sociální a terénní pracovníci jednotlivých organizací.

Spustit audio

Související