Děčín hostil v sobotu Mezinárodní mistrovství republiky v jízdě pákových drezín

26. srpen 2018 12:52

Deset kilometrů, devět týmů a sportovní pomůcka stará 107 let - to je Mezinárodní mistrovství republiky v jízdě pákových drezín. Podle pořadatelů jde o jediný a tedy i největší závod svého druhu na světě. Trať dlouhá deset kilometrů začíná i končí v děčínském areálu Česko-saských přístavů. Kromě domácích týmů se závodu účastnil také tým z Německa a smíšená česko-slovenská posádka.

„Není to nejhorší čas, ale na první místo to není," hlásí jedné z prvních posádek ne příliš povzbudivou zprávu pořadatel František Korel. Drezíny přivezl z Finska, kde se v roce 2007 stali Češi mistry světa. Česká trať je speciální.

„Jezdíme necelých 1,7 kilometrů do obrátky a takhle několikrát tam a zpět. Celkem deset kilometrů," upřesňuje František Korel.

Mezinárodní místrovství v jízdě pákových drezín v Děčíně 2018

Mimo kolejiště stojí cvičná drezína a je na ní napsáno, že jízda na ní je jen na vlastní nebezpečí.  

Jaroslav Michel, který je z děčínského týmu, vysvětluje, proč: „ Ty brzdy nejsou moc účinné, všechno se musí brzdit rukou. Jezdí na tom šest lidí, který se střídají. Čtyři makaj a dva se vezou."

Připouští, že úrazy sice nejsou časté, ale stát se můžou. Fyzické vypětí při závodě, kdy drezína jede i třicetikilometrovou rychlostí, je obrovské. Základním pravidlem proto je pořád se držet alespoň jednou rukou.

„V Polsku se nám stalo, že jsme přejeli jednoho Poláka. Spadnul z naší vlastní drezíny, protože se špatně držel a se zbývajícími pěti jsme ho i s drezínou přeskákali," dodává Jaroslav Michel, že polský závodník nehodu přežil s otevřenou zlomeninou.

Dva poháry mistrovství republiky v jízdě pákových drezín zůstávají doma na severu. Ten nejvzácnější putuje do Teplic s vítězným časem 23:27, stříbrný zůstává v rukách Drezína týmu Děčín a bronz si odvezli němečtí sousedé do Bad Schandau.

autoři: Iva Zítková , Redakce ČRo Sever
Spustit audio