Darujte slona, pomůžete tak onkologicky nemocným

2. říjen 2018 14:00

Slon a obzvlášť ten se zvednutým chobotem je považován za symbol štěstí. V Liberci sloni štěstí nejen nosí, ale i pomáhají – onkologicky nemocným pacientům a jejich rodinám.

Slony ve všech podobách vybírá v dobročinné sbírce liberecký spolek Amelie. Pomůžou onkologickým pacientům a jejich rodinám, o které v Amelii pečují.

Sloníka můžete zanést na vícero míst

„Vím, že Amelie sbírá slony a že jejich darováním podpořím dobrou věc,“ vysvětluje dárkyně Alena Kejzarová z Liberce. Ve městě pod Ještědem sloni – ať už keramičtí či plyšoví – štěstí nejen nosí, ale i pomáhají. Onkologicky nemocným pacientům a jejich rodinám. Slonů lidé do Amelie přinesli na tři stovky. „V Liberci mohou lidé slony odevzdávat jednak v centru Amelie, sídlíme v Jablonecké ulici, nosit je můžou i do liberecké knihovny,“ popisuje Petra Kuntošová, koordinátorka Amelie.

Sádroví, plyšoví i keramičtí sloni. Každý je pro spolek Amelie cenný, výtěžek z prodeje pomůže onkologickým pacientům

Jedno ze sběrných míst je i ve vratislavické knihovně. A proč zrovna sloni? „Vycházeli jsme z dávnověkého mýtu, že sloni nosí štěstí. Chtěli jsme jednak podpořit bezplatné služby pro onkologicky nemocné a zároveň jsme chtěli, aby měl projekt nějaký přínos pro veřejnost,“ vysvětluje Kuntošová.

Všechny vybrané slony si lidé budou moct koupit, a tím přispět na pomoc onkologicky nemocným, o které se Amelie stará. Výtěžek z prodeje spolek použije na bezplatné psychologické a sociální poradenství pro onkologicky nemocné. A nejen to. „Určitě bude výtěžek takový, že z něj částečně zafinancujeme zdravotní cvičení, plavání, tvoření,“ dodává Kuntošová.

Slony všech možných tvarů, materiálů a barev mohou lidé darovat až do 8. prosince. Benefiční prodej darovaných slonů plánuje spolek Amelie na 12. prosince.

autor: Lucie Fürstová