Daniela Melíšková a Lukáš Houdek

V pondělí 23. března jsme si povídali s Danielou Melíškovou a Lukášem Houdkem "doktorem Motykou", zdravotním klaunem o tom jak smích a humor pomáhá v nemocnicích. V příloze naleznete nejen audiozáznam rozhovoru, ale také jeho přepis. Tak příjemné počtení či pohodový poslech!

Eva Bucharová: Tak já myslím, že tahle písnička na Českém rozhlase Sever nám docela dobře uvedla naše dnešní hosty, protože byla taková veselá a našimi hosty jsou dnes Daniela Melíšková, dobrý den.

Daniela Melíšková, manažerka občanského sdružení Zdravotní klaun: Dobrý den.

Eva Bucharová: A Lukáš Houdek, dobrý den.

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": Dobrý den.

Eva Bucharová: Tak a já vám vzápětí hned řeknu, kdo se pod těmito jmény skrývá. Daniela Melíšková je manažerka občanského sdružení Zdravotní klaun. Říkám to dobře?

Daniela Melíšková, manažerka občanského sdružení Zdravotní klaun: Ano, ano, snažím se, snažím se sehnat peníze na náš projekt a také ho propagovat.

Eva Bucharová: No a Lukáš Houdek, to už je zcela konkrétní osoba, to je přímo "zdravotní klaun". Vy si říkáte ještě zvláštně ...

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": Doktor Motyka.

Eva Bucharová: Doktor Motyka, ano. Tak já už jsem při písničce vyzvěděla od našich hostů stránky na internetu, na které se případně můžete podívat, pokud vás tohle téma bude zajímat. Jsou velmi jednoduché www.zdravotniklaun.cz. My jsme tady mluvili o projektu "Zdravoní klaun", to znamená, že vy rozesmíváte a rozveselujete vlastně pacienty nebo prostě lidi, kteří jsou načas v nemocnici a jak dlouho ten projekt vlastně běží?

Daniela Melíšková, manažerka občanského sdružení Zdravotní klaun: Tak první, první návštěvy začal realizovat náš pan ředitel Gary Edwards v roce 1998, no a na základě úspěchů, ohlasů pozitivních nejen ze strany malých pacientů, ale také lékařů a sestřiček se rozhodl v roce 2001 založit naše občanské sdružení.

Eva Bucharová: Taky jsem byla hrozně překvapená, když jste mi řekla číslo, kolik vlastně občanské sdružení těch klaunů má. Já jsem myslela, že to jste vy, manažerka a tady pan, pan klaun, pan "Doktor Motyka", že to prostě je všechno!

Daniela Melíšková, manažerka občanského sdružení Zdravotní klaun: Ne, ne, ne. V současné době vlastně podařilo se nám za těch pár let rozrůst tento projekt do velikosti, dneska už je to skoro 50 zdravotních klaunů, kteří pravidelně navštěvují 39 nemocnic v celé republice. Je to takových 120 klauniád měsíčně.

Eva Bucharová: Pan klaun si tady taky připravil různá hejblátka a cinkrlátka. Ta jsou dobrá k čemu? Tak tady malá ukázka ...

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": Například, to je náš speciální rozhlasový kufřík, protože jsme zjistili, že je velice nesnadné klaunovat v rozhlase, takže máme, máme různé tady, doufám, že pan technik není, není znepokojen. Ano, tak to jsou ... jenom, jenom taková ukázka těch různých, těch různých zvuků, ale samozřejmě ta klauniáda nespočívá na jenom takovýchto zvucích, ta klauniáda je věc mnohem komplexnější.

Eva Bucharová: Hm, možná teď získala spousta lidí dojem, že rozesmíváte a rozveselujete děti. Je to pravda?

Daniela Melíšková, manažerka občanského sdružení Zdravotní klaun: Ano, tak větší část projektu se zaměřuje na dlouhodobě nemocné malé pacienty, ale od srpna minulého roku jsme také začali navštěvovat pravidelně seniory a geriatrické pacienty, což je práce trošku jiná, ale stejně užitečná.

Eva Bucharová: Hm, tak my si teď dáme další písničku na Českém rozhlase Sever, zrovna se jmenuje Král a klaun, no, tak ta se opět hodí, to jsme si to pro vás připravili, no a pak nám řeknete, jakým způsobem pacienty v nemocnicích rozesmíváte, uvidíme.

Eva Bucharová: Dozněla písnička s názvem Král a klaun a já jsem ráda, že mohu všem, kteří si třeba Český rozhlas Sever zapnuli právě v tuhle chvíli, připomenout, že naším dnešním hostem je právě klaun, zdravotní klaun Lukáš Houdek alias Doktor Motyka a taky manažerka občanského sdružení Zdravotní klaun Daniela Melíšková. Vy jste mi říkal i při písničce, Lukáši, že jste tím klaunem už hodně let. Jak dlouho vlastně tuhle práci děláte?

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": Já tuhle práci dělám osmým rokem teď.

Eva Bucharová: Hm, osm let už jste klaunem. Je velký rozdíl mezi třeba cirkusovým klaunem a zdravotním klaunem?

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": Obrovský a zcela zásadní. Zdravotní klaun rozhodně není, není takový ten hodně zmalovaný cirkusový ukřičený klaun, jak si je představujeme a jak je i někdy máme v cirkuse rádi, ale ta naše, ten náš styl toho klaunskýho hraní je mnohem bližší tomu divadelnímu klaunství. To znamená, že ten make-up tam rozhodně nehraje skoro žádnou roli, naše kostýmy jsou víceméně civilní a i ten náš, i to naše vystoupení je samozřejmě přizpůsobený tomu specifickýmu nemocničnímu prostředí.

Eva Bucharová: Pojďme společně vejít s vámi do nemocnice, dejme tomu, třeba na dětské oddělení. Jak taková návštěva klauna, nebo jestli vás tam je víc, vypadá?

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": Klauni chodí ve dvojicích, většinou muž a žena a vypadá to tak, že se sejdeme před tím začátkem té klauniády, potom se jdeme převléci, potom si vydezinfikujeme rekvizity, my musíme dodržovat ten určitý nemocniční protokol hygienický, to je další ...

Eva Bucharová: Ano, ano.

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": ... z našich povinností, a potom máme konzultaci se sestřičkama, který nám řeknou, kam můžeme, kam nesmíme a kam můžeme za dodržení, při dodržení určitých pravidel. To znamená, že tohleto je hrozně důležitá součást tý práce. My máme informaci o těch dětech, co se týče i toho jejich zdravotního stavu, aby tam prostě nedošlo k něčemu, k čemu dojít nemá.

Eva Bucharová: Takže vlastně děcka se neschází v nějaké společenské místnosti, ale vy chodíte po jednotlivých těch pokojích, kde děti leží?

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": Tak je to v drtivé většině případů a je to proto, že ta klauniáda je potom opravdu pro ty děti šitá na míru, ta klauniáda není v žádným tom pokoji stejná, je to vždycky, vždycky přímo pro to dítě, který tam je.

Eva Bucharová: Hm, říkáte, šitá na míru. Tomu nerozumím! Jak to můžete dokázat pro tolik různých dětí? Různé představení nebo různé reakce?

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": Určitě je to tak, že klaun je figura velice hravá a větší část té naší práce spočívá v improvizaci. To znamená, že my víme, co děláme, ale zároveň se snažíme brát do hry jak to dítě, samozřejmě důležitý je jeho věk, důležitý je, jestli je tam maminka, důležitý je, jestli jsou tam další návštěvníci. Jak na začátku zaznělo, že hrajeme, hlavně rozveselujeme děti, Daniela potom říkala i o těch starých lidech, tak ještě do toho musíme zahrnout i sestřičky, lékaře, návštěvy, starší sourozence a tak dále. My hrajeme pro všechny v té nemocnici.

Eva Bucharová: Hm, ještě se u toho slůvka "hrajeme" zastavím. Vy hrajete nějaké divadlo, třeba nějaké představení, nebo si s těmi lidmi prostě povídáte?

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": Ani jedno. Teď jste popsala ty dva extrémy a my se pohybujeme někde uprostřed. Není to představení v pravém slova smyslu. Je to situace, která vzniká tam na tom místě. Ta improvizace je nesmírně důležitá, zároveň ctíme všechny principy klaunskýho hraní, což je docela věda, musím říct a zároveň se snažíme brát do hry to prostředí a tu náladu těch dětí a ty jejich reakce a tak.

Eva Bucharová: Poznáte, když to dítě už toho má dost, když je unavené, že už byste měli odejít třeba jinam?

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": To nepochybně, to se stává, to se stává málokdy, nicméně ta naše, ten náš systém je v nejlepším odejít. Tohle se taky snažíme dodržovat.

Eva Bucharová: A jak třeba dlouho trvá ta vaše jedna návštěva té dvojice v nemocnici?

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": Návštěva trvá 3 hodiny, někdy se protáhne i na 4 hodiny a na více, někdy v malinkých nemocnicích, kde je málo dětí, může trvat, může trvat i míň a na tom jednom pokoji strávíme něco mezi pěti až patnácti minutami právě s přihlédnutím k těm, těm okolnostem.

Eva Bucharová: Ano, ano. Já bych se chtěla ještě Daniely zeptat, jak vlastně ty návštěvy fungují? Jestli vy se někde nabízíte, nebo jestli nemocnice si vás objednávají dopředu?

Daniela Melíšková, manažerka občanského sdružení Zdravotní klaun: No, tak máme mnoho nemocnic, kde jsme už pravidelným programem nebo pravidelnou součástí. Musím říct, že o naši práci je zájem ze strany nemocnic a děláme to pro tyto nemocnice zdarma a některé, záleží na velikosti nemocnic, všechno je pečlivě plánováno měsíc dopředu, ve velkých nemocnicích jsou zdravotní klauniády třeba dvakrát týdně, v menších jsou třeba jednou týdně, ale všechno je to perfektně organizováno, aby ten malý pacient, který je tam třeba delší dobu, věděl, že přesně ve čtvrtek ve dvě hodiny přijde "Doktor Motyka" se "Sestrou Sádrou" a bude zase tam ten čerstvý vítr zvenčí, na který se bude ten malý pacient těšit.

Eva Bucharová: Dobře, takže my opustíme pro tuhle chvíli dětská oddělení nemocnic a přesuneme se mezi seniory s "Doktorem Motykou." Ale až po písničce.

Eva Bucharová: Na Českém rozhlase Sever si dnes povídáme o tom, jak smích a humor pomáhá v nemocnicích. Našimi hosty jsou zdravotní klaun "Doktor Motyka" a taky manažerka občanského sdružení Zdravotní klaun Daniela Melíšková. My jsme ...

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": My jsme zapomněli představit ještě jednoho hosta.

Eva Bucharová: A vaše pomůcky, ano, to jsou vaše pomůcky. Tak my jsme prošli spolu takovou krátkou návštěvu dětským oddělením v nemocnici, pojďme se teď přesunout na úplně jiné místo. Vy jste říkali, že navštěvujete i vlastně starší pacienty, seniory. Jaké, jaký je tam rozdíl mezi tou návštěvou dětí a těch starých lidí?

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": Je to obrovský rozdíl a pro nás je to novinka. My jsme to začali dělat loni v listopadu, je to tak? A je to úplně jiný přístup a docela, docela jiný styl, nicméně zůstáváme klauny, ale ta komunikace s těmi seniory probíhá v mnohem, mnohem pomalejším tempu. My musíme být mnohem jakoby uměřenější tomu věku. Zatímco klauniáda pro děti může být skutečně jako hraničit s groteskou a může být hodně bláznivá, tak tady prostě máme, tady jsme museli hodně, hodně přibrzdit, ale pro všechny, kdo to začali dělat a kteří se toho, všichni se toho trošku obávali na začátku, tak všichni si z toho jako odnášejí velice hluboký zážitky.

Eva Bucharová: Už jsme se vás na to chtěla zeptat při té procházce dětským oddělením, jestli zatahujete ty lidi do toho představení?

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": Určitě, určitě. To je, to je jeden ze základních principů.

Daniela Melíšková, manažerka občanského sdružení Zdravotní klaun: Já myslím, že klauni zatahují už lidi, se kterými se setkají třeba ve výtahu a oni vůbec netuší, o co se jedná.

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": Jo, jo, jo. Všichni, všichni, kdo jsou přítomni klauniády, tak jsou součástí klauniády de facto.

Eva Bucharová: Danielo a kde vlastně byl ten krok, že jste se rozhodli navštěvovat i ty starší lidi?

Daniela Melíšková, manažerka občanského sdružení Zdravotní klaun: No, tak tento projekt už funguje výborně v Německu nebo v Rakousku. To jsou sdružení Zdravotní klaun, se kterými se setkáváme, se kterými jsme v určité skupině a tam ten projekt má úžasný úspěch. Proto jsme se vlastně rozhodli, že to zkusíme i u nás a předcházel tomu samozřejmě trénink právě, aby klauni věděli, jak se mají k těmto starým pacientům, vlastně jak s nimi mají pracovat. To je velice důležité ta příprava.

Eva Bucharová: Vašich 50 klaunů putuje po 39 nemocnicích v České republice. Říkáte, od roku 2001 vlastně, že takhle pracujete?

Daniela Melíšková, manažerka občanského sdružení Zdravotní klaun: Ano, ano.

Eva Bucharová: Jste tedy už přesvědčeni dnes o tom, že opravdu ten smích a humor léčí, pomáhá léčit?

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": My jsme o tom přesvědčeni skálopevně a kdyby jsme nebyli, tak asi tu práci nemůžeme, nemůžeme ani vykonávat.

Daniela Melíšková, manažerka občanského sdružení Zdravotní klaun: Já myslím, že humor pomáhá i v běžném životě a když se člověk dokáže na svůj problém podívat s úsměvem a trošku víc z nadhledu, tak to určitě pomáhá i v běžné, běžné práci, při běžných starostech, určitě v té nemocnici o to víc, protože v nemocnici nikdo nečeká, že se bude smát a tady to překvapení je pak úžasné.

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": Je to do jisté míry otázka totiž té tabuizace některých prostředí a nemocnice pořád ještě pro nás je do určité míry tabu a v nemocnici jsou lidi, kteří jsou stejně lidi, jako lidi, kteří jsou mimo nemocnici. To znamená, že do nemocnice patří i humor a smích. Netřeba, netřeba si nemocnici představovat jako nutné místo smutku.

Eva Bucharová: Vašich 50 klaunů dělí se přesně půl na půl mezi muže a ženy?

Daniela Melíšková, manažerka občanského sdružení Zdravotní klaun: No, musím se přiznat, že v některých regionech máme spíš ženy, v některých regionech máme spíše klauny, muže, ale samozřejmě důležitý je, cílem je vždycky, aby ta klauniáda byla muž a žena, aby tam mohly vznikat ty humorné situace právě tímto způsobem.

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": A teď musím říct, že právě pro, pro Chomutov a Ústí nad Labem máme dva nové klauny, kteří budou zakládat místní tým, místní projekt. My sem už sice jezdíme, ale teď tu budou místní klauni a je to muž a žena.

Eva Bucharová: Výborně. No a jaké předpoklady musí takový klaun mít a jakým způsobem se vlastně na svoji práci připravuje, tak to si řekneme zase po písničce.

Eva Bucharová: Tak doufám, že naše téma je dnes veselé, nebo alespoň vám tak připadá, milí posluchači, protože si povídáme o tom, že smích by mohl léčit a skutečně léčí, a to hlavně v nemocnicích třeba malým dětem anebo taky starým lidem. Povídám si o tom s "Doktorem Motykou" neboli zdravotním klaunem Lukášem Houdkem a manažerkou občanského sdružení Zdravotní klaun Danielou Melíškovou. Před písničkou ...

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": Zase jsme zapomněli na toho třetího hosta, ten se vždycky ozve.

Eva Bucharová: Před písničkou už jsme představili dva nové zdravotní klauny pro Chomutovsko a Ústecko. Budou jím herečka činoherního studia v Ústí nad Labem Nataša Gáčová a herec z mosteckého divadla Radim Madeja. Jakým způsobem vlastně vybíráte do svých řad zdravotní klauny?

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": Ten proces je nesmírně dlouhý a náročný, musím říct. V současné době je to tak, že když se nám přihlásí někdo na konkurz, který je většinou pořádaný pro konkrétní region, tak potom musí absolvovat s námi tři takové přípravné dílny lomeno konkurzy a vlastně ten člověk je tam, už je s ním pracováno jako s budoucím klaunem, ale až na konci těchhletěch třech dvou až třídenních dílen se vlastně rozhodne, kdo vlastně vstoupí do té přípravné fáze, to znamená toho chystání se na ty skutečné návštěvy v těch nemocnicích.

Eva Bucharová: Jací lidé chodí na konkurzy? Jaké to jsou profese původně?

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": Jsou to profese nejrůznější, od lidí, kteří skutečně třeba studovali to neverbální divadlo, takže mají k tomu klaunovi nejblíž, přes činoherce, jak jsme teď v případě Nataši třeba zmínili, ale jsou tam i učitelé dramatické výchovy, je tam učitel matematiky, máme překladatele, máme, máme ...

Daniela Melíšková, manažerka občanského sdružení Zdravotní klaun: Faráře.

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": ... evangelického faráře.

Eva Bucharová: Dokonce?

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": Ano, ano. Máme prostě ... to, ta škála je skutečně široká.

Eva Bucharová: A vy jste, Lukáši, původem kdo nebo co?

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": Já jsem překladatel zmiňovaný, ale původem, jakoby studijním zaměřením jsem měl být filmařem, a pak jsem se ...

Eva Bucharová: Dokonce za osm let své praxe zdravotního klauna už sám připravujete ty nové klauny, cvičíte je. Takže je to, je to zábavná práce nebo těžká práce?

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": Je to nesmírně těžká práce a nesmírně zábavná práce. A zrovna včera jsem se vrátil z Olomouce, kde jsme právě byli na jedné z těch dílen, o kterých jsem mluvil a ty zážitky jsou skutečně silný a ti lidi jsou nesmírně odvážní, že se toho účastní. Je potřeba být hodně otevřený, je potřeba být schopný přijímat nový impulsy, někdy i kritiku a ti lidi byli úžasní.

Eva Bucharová: Danielo, kdo všechno ty nové klauny učí, kromě tady zdravotního klauna Lukáše Houdka?

Daniela Melíšková, manažerka občanského sdružení Zdravotní klaun: Tak takovým hlavním bodem nebo hlavním člověkem je pan Gary Edwards, který stále ve sdružení funguje. To je taková hybná síla, co se týká vedení a vůbec uměleckého posunu zdravotních klaunů a ten vlastně vždycky na těch castinzích, nevíme jak, ale pozná, že ten klaun se skrývá v tom kterém člověku, a potom je dál potřeba o toho klauna ... pečovat o něj, vzdělávat ho, kultivovat. A on má na to prostě nějaký čuch, takže Gary Edwards, a potom jsou to i zahraniční lektoři, zdravotní klauni spolupracují s dalšími zdravotními klauny z dalších zemí, třeba Rakousko, Slovensko, Slovinsko, Německo, kde se ...

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": Maďarsko.

Daniela Melíšková, manažerka občanského sdružení Zdravotní klaun: ... Maďarsko, kde se setkávají a na těch pravidelných workshopech, jsou to nejen umělecké, umělecké dílny, ale i setkávání s lékaři, se sestřičkami, aby dokázali vědět, aby vlastně poznali, jak se ten malý pacient cítí a dokázali se vžít do té jeho situace a tím vlastně přizpůsobit tu klauniádu.

Eva Bucharová: Tak na závěr našeho povídání bychom mohli vzkázat našim posluchačům, kteří jsou třeba zrovna v nemocnici, aby se nezapomněli alespoň třeba jednou denně zasmát, i když tam třeba u toho klaun zrovna není, viďte?

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": Je to pravda a já teda znova zdůrazním, že ten smích patří i do té nemocnice, a to je jedna z našich hlavních hnacích sil.

Daniela Melíšková, manažerka občanského sdružení Zdravotní klaun: A já přeji všem posluchačům dobrou náladu a hodně smíchu i v tomto studeném počasí a těšíme se, že přijde jaro.

Eva Bucharová: Tak my se na setkání třeba zase někdy u nás na Českém rozhlase Sever těšíme s Danielou Melíškovou.

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": Chtěl se taky rozloučit třetí host, já se omlouvám, už to bude v klidu.

Eva Bucharová: Kačer se loučí, na shledanou.

Daniela Melíšková, manažerka občanského sdružení Zdravotní klaun: Přeji krásný den, na shle.

Eva Bucharová: No a také i s "Doktorem Motykou". Krásný den, na shledanou.

Lukáš Houdek, představitel zdravotního klauna "Doktora Motyky": Na shledanou.

Více o projektu Zdravotní klaun se dozvíte na webových stránkách www.zdravotniklaun.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.