Další osud Lužické nemocnice bude pravděpodobně jasný už dnes odpoledne

24. červenec 2019

Odpoledne se na ministerstvu zdravotnictví bude znovu jednat o budoucnosti nemocnice v Rumburku. S ministrem zdravotnictví se sejdou zástupci zdravotních pojišťoven, Ústeckého kraje a společnosti Krajská zdravotní.

Právě krajská firma o převzetí zdravotnického zařízení uvažuje. Městská nemocnice má ale dluhy, kvůli kterým skončila začátkem měsíce v insolvenci a zdravotní péče pro obyvatele Šluknovského výběžku je tak ohrožená.

Podle ministra zdravotnictví za ANO Adama Vojtěcha je jediným schůdným řešením, že Lužickou nemocnici převezme společnost Krajská zdravotní, která pro Ústecký kraj už pět velkých nemocnic řídí.

Lužická nemocnice je od 16. července v insolvenci. Do ní se dostala, když rumburští zastupitelé na začátku měsíce odmítli uhradit zhruba 52 milionů korun ztráty v hospodaření za loňský rok.

Krajská zdravotní si nechala vypracovat hloubkový audit zdravotnického zařízení, jehož výsledek ale označila za záporný. Podle vedení Krajské zdravotní by společnost zařízení převzala pouze bez dluhů.

Na úterním jednání s VZP se zástupci Krajské zdravotní snažili pro nemocnici v Rumburku dojednat nové nastavení plateb. I podle ministra Vojtěcha je totiž znevýhodněná svou polohou u hranic, obtížně shání lékaře i další personál, proto potřebuje vyšší úhrady.

V posledních letech výkony nemocnice, i vzhledem k personálním problémům, klesaly a hospodaření společnosti je proto ztrátové. Na provoz zařízení pak dlouhodobě z městské kasy doplácel pouze Rumburk. Za 15 let to bylo přes 200 milionů korun.

Především o úhradě dluhů nemocnice teď zástupci VZP, Ústeckého kraje a Krajské zdravotní budou jednat. Lužická nemocnice zatím dál funguje – je ale otázkou, jak dlouho by se bez nějaké dohody povedlo provoz zařízení udržet.

Spustit audio

Související