Dachova u Hořic: Prvorepublikový skvost mezi plovárnami

24. červenec 2019

Je to asi nejkrásnější plovárna v Česku. Najdete ji ve východních Čechách a vznikla v roce 1925. Dnes vypadá plovárna velmi podobně jako tenkrát, vedení města se totiž rozhodlo zachovat její prvorepublikovou podobu. Nejen proto si zájemci z okolí zamlouvají kabinky na plovárně dlouho dopředu.   

Kde najdete Šemíka? V Neumětelích věří, že tu má hrob legendární kůň

Kronikářka Marie Malínská u hrobu Šemíka

Neumětely leží na okraji Brd pod kopcem Plešivec. Legendární kůň Šemík tu má svůj hrob už skoro 150 let. Podle pověsti tady zemřel na zranění, která si způsobil, když skočil z Vyšehradu přes Vltavu, aby zachránil Horymíra. Domorodci o hrob příkladně pečují.

Do kabinky padá trochu světla, je v ní polička, krátká lavice a celá je cítit typickou vůní natřeného proschlého dřeva. Před budovou s kabinkami je písečná pláž, hřiště a především koupaliště o rozloze stokrát sto metrů.

Uprostřed koupaliště je dřevěný ostrůvek a na okraji louka pro plavce a pro stany. „I když sem přijde v létě tisíc lidí, tak se rozprostřou kolem koupaliště a není tu narváno,“ říká hořická rodačka Michaela Bělinová, která pracuje v Infocentru.

Koupaliště v původním stylu

Je tu bufet a půjčí vám i míče a pálky. Chatky, které si můžete pronajmout, si někteří zamlouvají už na jaře. „Nechceme areál rozšiřovat, ani stavět další chatky, držíme se původní architektonické dispozice z první republiky,“ dodává Michaela Bělinová.

Celý areál působí stylově a zřejmě nemá v Česku obdobu. Voda do koupaliště přitéká z okolních lesů, a je čistá i v polovině sezóny. U vchodu na informační ceduli je seznam kontrol a měření čistoty vody.

Opuštěná nacistická továrna na Sokolovsku. Chodí sem filmaři i hledači pokladů

Na německé hranici u Přebuzi v nadmořské výšce přes 900 metrů stojí uprostřed rozsáhlých rašelinišť ruiny opuštěné nacistické továrny

Na německé hranici u Přebuzi v nadmořské výšce přes 900 metrů stojí uprostřed rašelinišť ruiny opuštěné nacistické továrny. Za války tu zajatci těžili a zpracovávali cín. Po skončení války Němci narychlo museli místo opustit. Od té doby se budova samovolně rozpadá.

„To je ten náš hořický patriotismus, že to chceme udržet krásné a v původním stylu,“ říká Michaela Bělinová. Tuto sezónu prochází rekonstrukcí jedno křídlo dřevěné budovy a na celém areálu je vidět, že je stále pod pečlivým dohledem.

Sluneční lázně

„Mně sem rodiče vzali poprvé, když mi bylo půl roku. Od té doby sem jezdím a kabinku si rezervuju rok dopředu,“ říká penzistka Bohuslava Jungová a dodává: „Kabinku vedle má pronajatou dcera, další kamarádka a za ní můj bratr. Měla ji pronajatou i moje maminka, ale už jí hodně přes devadesát.“

Poslouchejte další díly seriálu Utajené krásy Česka celý tento týden v 8.50 nebo po odvysílání zde na webu.

Půvabu celé plovárně, které se původně říkalo Sluneční lázně, dodávají i vzrostlé stromy, které poskytují přirozený stín. Dachova uchvátila i režiséra Otokára Schmidta, který tu natáčel film Eliška má ráda divočinu.

Plovárna je otevřena od května do září, ale jako koupaliště pouze od června do konce srpna.

Spustit audio