Cyklisté pozor - alkohol za řidítky se vám nemusí vyplatit!

6. září 2013
Krimi příběhy

Dát si při vyjížďce na kole zastávku a osvěžit se jedním nebo dvěma pivy se může pořádně prodražit. Policisté se při kontrolách v poslední době zaměřují právě na cyklisty.

Až 20 tisíc korun může cyklistu stát jedno pivo, které si dá během výletu na kole. Policisté na Liberecku začínají být nekompromisní, protože jedno nebo dvě piva považují cyklisté za normální věc a přitom si často neuvědomují, že jim jde při řízení kola pod vlivem alkoholu často i o život. A nejen jim, samozřejmě i dalším účastníkům silničního provozu.

Naposledy naměřili policisté více než 2 promile alkoholu u 21letého muže, který při přejíždění přechodu pro chodce v Ohrazenicích u Turnova narazil do projíždějícího osobního vozu. Auto 70letého řidiče poškodil a proto bude muset hradit nejen škodu, ale i pokutu.

O výši pokuty rozhodnou úředníci na městském úřadě - obecně platí, že pokud cyklista při běžné kontrole nadýchá alkohol do jedné promile, ve správním řízení mu hrozí pokuta 10 až 20 tisíc korun. V případě zjištění alkoholu nad promili to je až 50 tisíc. Pokud však opilý cyklista způsobí dopravní nehodu je sankce ještě vyšší.

Alkohol za řidítky kola může tedy stát hodně peněz. Jedinou „výhodou“ trestaného cyklisty je, že úřad neukládá zákaz činnosti – nepřijde tedy o papíry a ani se mu nedávají trestné body, jako tomu bývá u šoférů. Policisté mají ale oprávnění zakázat cyklistovi další jízdu.

Policisté na Liberecku udělali v létě několik speciálních akcí, zaměřených na alkohol za řidítky kol a další chystají.

Poslední kontrola překvapila cyklisty v Liberci. Policisté se zaměřili nejen na alkohol, ale i na technický stav kol a na povinné vybavení. Mnozí, kteří pochybili, tvrdili, že jezdí pouze po cyklostezkách a tam nikoho neohrožují. Majitelům restaurací u cyklostezek se taky nulová tolerance nelíbí. Domnívají se, že když si dá cyklista jedno nebo dvě piva a pojede domů po pro něj vyhrazené cestě, není pro nikoho nebezpečný.

Podle policistů a taky zdravotníků je ale i na cyklostezkách hodně úrazů, cyklisté občas nezvládnou jízdu na složitém terénu, narazí do jiného cyklisty a zraní sebe i jeho. A často za to může právě alkohol.

Spustit audio