Cyklisté by mohli brzy dojet po nové stezce z Litvínova do Horního Jiřetína a dál až k zámku Jezeří

18. srpen 2021 08:42

Radnice v Horním Jiřetíně na Mostecku se rozhodla oživit provoz na bývalé železniční trati vedoucí z Litvínova. Koleje a vlaky by ale měly nahradit asfalt a cyklisté. Nová, zhruba devítikilometrová cyklostezka povede jižní částí Litvínova, Horního Jiřetína a Černic a následně až k zámku Jezeří. V budoucnu by tak mohli cyklisté dojet po stezce od jezera Most až do Chomutova.

K budově bývalého nádraží v Horním Jiřetíně na Mostecku už koleje několik desítek let nevedou. Zchátralou budovu teď město opravuje – nově by k ní totiž měla ze sousedního Litvínova vést cyklostezka dlouhá 9 kilometrů.

Výpravnu a technické místnosti nahradí hotel a restaurace. Zatím tam ale pracují dělníci. „Vevnitř se dává dohromady výtah, nahoře se dělají podlahy, sádrokartony, a tady zvenku se dělá fasáda,“ popisuje jeden nich.

Vedení Horního Jiřetína věří, že nová cyklostezka se zázemím přiláká turisty

Radnice v Horním Jiřetíně vykoupila za 20 milionů korun pozemky od Správy železnic. Bývalé nádraží, tedy budoucí hotel a restauraci chce město samo provozovat, lákadlem bude ale i samotná cyklostezka.

„Zastávka u nádraží, kde teď vzniká tokový malý penzion pro turisty. Trasa vede krásnou, v podstatě dnes dost nedotčenou přírodou, takže si myslím, že to může být pro lidi dost zajímavé,“ shrnul starosta Vladimír Buřt ze strany Zelených.

Město chtělo začít budovat co nejdříve, vše ale zabrzdil tzv. biologický průzkum, který trvá několik měsíců.

„Je vyprojektováno, je zažádáno o stavební povolení, teď probíhá biologický průzkum – to nás vlastně zdrželo nejvíc, protože musí probíhat několik měsíců,“ vysvětluje Buřt.

Na kole od jezera Most po cyklotrasách do Chomutova? Do tří let

Projekt počítá s cenou kolem 100 milionů korun. Horní Jiřetín ale předpokládá, že po úpravách projektu uspoří a výsledná částka bude o zhruba 20 milionů korun nižší.

„Financovalo by se to z těch 15 ekomiliard, které vláda tomuto kraji přislíbila na zahlazování starých důlních škod. Otevírají se ale samozřejmě i nějaké další možnosti – jako například dotace se státního fondu dopravní infrastruktury, z ministerstva dopravy, případně i nějaké evropské dotace,“ vysvětlil Vladimír Buřt.

Stavba by měla začít v příštím roce. Cyklisté by tak do tří let mohli po cyklostezkách a cyklotrasách dojet od jezera Most, přes Dolní a Horní Jiřetín po úpatí Krušných hor do Vysoké Pece, Jirkova a Chomutova.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související