Čtyři zvony se rozezní po 70 letech v děčínském kostele Povýšení sv. Kříže

29. listopad 2016

Kostel Povýšení sv. Kříže se brzy rozezní po téměř 70 letech čtyři zvony. Tři z nich se do kostela vrátily po původní restauraci, čtvrtý je úplně nový. Všechny znovy posvětil monsignor magistr Jan Baxant, biskup litoměřický.

Zvony v kostele Povýšení sv. Kříže v Děčíně nezvonily od roku 2008. Kvůli špatnému technickému stavu se tři původní zvony dočkaly opravy letos v létě a město navíc nechalo odlít i zcela nový zvon.

„Nový zvon jsme nechali vyrobit, protože ty staré zvony už byly v havarijním stavu a hlavně neladily. Nedalo se na ně krásně zvonit, neměly tu duši a byly velmi nemelodické a navíc hrozil pád zvonu dolů. Takže jsme se rozhodli odlít nový zvon a doplnit ho tak, aby ladil do ostatních zvonů,“ popisuje mluvčí Děčína Markéta Lakomá.

Původní tři zvony nahradily po válce rekvírované čtyři zvony z roku 1927. Dva historické zvony se nacházely v prostoru lucerny věže ‒ větší, o průměru 80 centimetrů, je z roku 1850, menší a starší zvon s průměrem 70 centimetrů pochází už z 15. století. Nejmenší, tzv. umíráček, byl zavěšen nad střechou boční lodi chrámu.

Nový zvon se jmenuje Město Děčín

Nový, čtvrtý zvon má průměr 61 centimetrů a hmotnost 134 kilogramů. „Odlil ho pan Manoušek, významný zvonař, který v současné době odlévá v holandské firmě v Aspenu. Stál 200 tisíc,“ doplnila Markéta Lakomá.

Kostel Povýšení sv. Kříže se brzy rozezní po téměř 70 letech čtyři zvony

Kostel Povýšení sv. Kříže v Děčíně patří pod správu města a nový zvon byl zaplacen z městského rozpočtu. Zvon nese jméno Město Děčín. Na čepci obvodu zvonu je ornamentální pás, znázorňující labskou kotlinu a vystupující kopce a pod nápisem je heraldický plastický znak města Děčína ‒ lev svírající parmu.

„Můžeme říct, že to bylo finančně náročné, ale opravdu jsme tohle dílo chtěli udělat. Je to náš kostel a my chtěli, aby tady byly zvony zachovány a zvonily i dalším generacím. Takže to bylo rychlé rozhodnutí,“ říká primátorka města Marie Blažková.

Rozhodnutí města nechat odlít nový zvon kladně hodnotil i litoměřický biskup Jan Baxant, který se ujal posvěcení všech čtyř zvonů: „Město a jejich představitelé jsou skutečnými představiteli obyvatel. A obyčejní, prostí obyvatelé by určitě byli rádi, kdyby se mohli podílet na tom, aby zvony zvonily.“

Všechny čtyři zvony se pověsí začátkem ledna příštího roku a jejich instalaci zařídí zvonař Petr Rudolf Manoušek, který stojí i za novým zvonem Město Děčín.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.