Čtyři lidé strávili v rámci experimentu 10 dní pod vodou. Jejich chování přitom zkoumal tým specialistů

29. prosinec 2022 13:55

Jako sardinky v plechovce si mohli připadat dva muži a dvě ženy při izolačním experimentu v lomu ve Slovětickém mlýně na jihu Čech u Třeboně. Pod hladinou vody strávili loni 10 dní v kesonu, kdy plnili různé předem dané úkoly.

Zažili všudypřítomné vlhko, málo světla, málo prostoru i téměř havarijní situaci. Výsledky tohoto pokusu poslouží českým vědcům z různých oborů v týmu Kosmow i k dalšímu zkoumání toho, co s lidmi může udělat daleký let do vesmíru.

Potápěči u Slověnického mlýna. Tým, který se pokoušel o týden pod vodou v podvodní kabině v roce 2019

„V tu chvíli jsme nevěděli, co se děje, protože nám bylo nahlášeno, že přijde kosmická bouře. Najednou se vyplo nejen světlo, které jsme měli náhradní, ale i vzduch. Věděl jsem, že pokud nám přísun vzduchu do hodiny neobnoví, budeme muset zahájit nouzový výstup,“ vzpomíná velitel posádky David Vondrášek na okamžik v šestimetrovém válci o průměru zhruba dvou metrů v době, kdy se nad lomem přehnaly silné bouřky spojené s tornádem na jižní Moravě.

Příští experiment pod vodou by měl trvat 21 dní. O určitých vylepšeních bez zásahu do konstrukce kesonu ale už teď přemýšlí potápěč Michal Doktor. „Už teď se zabýváme například změnou barvy, protože i to je důležitý psychologický aspekt, nebo potřebou více to prostředí jako celek vysušit,“ vysvětluje.

Připravuje se projekt Aquaspace 21. Zájem o něj projevil i astronaut Svoboda

Tým Kosmow analyzuje všechna data o vlivu pobytu pod vodou na fyzický i psychický stav posádky, jejich vztahy. 21denní izolační experiment by měl podle vedoucí týmu Kateřiny Bernardové začít v létě 2025 – bude potřeba získat na něj grant.

„Bude jiná posádka, protože tak se to v izolačních experimentech dělá. O experiment už projevil zájem i český astronaut Aleš Svoboda. Je to neuvěřitelný člověk a do experimentu chce jít na 100 procent. V jaké podobě a pozici, to ještě nevíme,“ shrnuje Bernardová.

Projekt Aquaspace 21, pojmenovaný podle počtu dnů izolace, by byl svým výzkumným rozsahem srovnatelný s podobným experimentem v bývalé dolní štole v roce 1988, který uskutečnil otec Kateřiny Bernardové, Jaroslav Sýkora.

Český vědecký tým se také připravuje na výzkum ročního izolačního pobytu v moskevském simulátoru, který má napodobit cestu na Mars.

Spustit audio

Související