Collegium Bohemicum ukáže návrhy expozice česko-německých vztahů

28. červen 2011

Centrum česko-německých studií Collegium Bohemicum zahájí ve středu svou činnost ve zrekonstruované budově muzea města Ústí nad Labem.

Od dopoledne se koná odborná konference o německé architektuře v českých zemích. Samotné zahájení pak začne v 17 hodin. Budou při něm oceněny nejlepší architektonické návrhy expozice historie česko-německých vztahů. Ve 20 hodin pak v Císařském sále začne vystoupení drážďanského vokálního kvartetu Qwintessenz.

Ve dvou patrech levého křídla ústeckého muzea chce Collegium Bohemicum nabídnout pohled na osm století soužití Čechů a Němců u nás. Tato dlouhodobá expozice ale ještě není hotová, existuje pouze její architektonický návrh. Třicet soutěžních prací uvidí návštěvníci v prostorách Collegia Bohemica uvidí. Vítězem soutěže se stala skupina architektů Projektil.

Součástí výstavy jsou také vitríny s různými předměty, které ilustrují historii soužití Němců a Čechů. Kromě výpůjček z jiných muzejí nebo darů jsou pro tvůrce expozice cenným zdrojem půdy. Právě tam většinou sudetští Němci při odsunu schovali některé své věci v domnění, že si je budou moci někdy vyzvednout. Prohlídku prostor Collegia Bohemica pak návštěvníci zakončí v historické hospodě z Lokte na Karlovarsku. Také tam žili Němci a také pro ně byla hospoda místem setkávání.

Samotná expozice dějin Němců u nás by mohla být hotová v druhé půlce příštího roku. Její vybudování bude stát zhruba 40 milionů korun a Collegium Bohemicum bude žádat o státní dotaci.

autor: hau
Spustit audio