Co se stalo s Hubbleovým teleskopem? Po příčině obtíží NASA pátrá, zatím je to nejasné

10. listopad 2021

Slavný Hubbleův teleskop na oběžné dráze Země má v posledních týdnech potíže. Americká NASA ale v noci na úterý ohlásila první úspěch ve snaze obnovit jeho vědecký provoz. „Nikdo neví, v čem je problém. Nahození jednoho přístroje je součástí detektiví práce zjistit, jaký problém vůbec nastal,“ popisuje Tomáš Přibyl, kurátor letectví a kosmonautiky Technického muzea v Brně.

Poslední technické problémy teleskopu nastaly 23. října, kdy vědci museli dalekohled přepnout do nouzového režimu. Podle nového oznámení NASA se už ale povedlo obnovit provoz prvního vědeckého přístroje na jeho palubě.

Čtěte také

Víme, že na konci minulého měsíce došlo k nějakým technickým problémům. Přístroje na palubě, kontrolní počítače, zaznamenaly ztrátu některých dat, které proudí mezi hlavním počítačem a vědeckými přístroji. A proto vědci uvedli přístroje do bezpečného módu, to znamená, vypnuli je, aby nemohlo dojít k jejich poškození,“ popisuje a dodává:

„V tuto chvíli opravdu netušíme, co se vlastně stalo. Zatím můžeme jen doufat, že se funkce postupně obnoví. Ale je otázka, co se s teleskopem děje. A bohužel teď nezbývá nic jiného než experimentovat a hledat.“

Podle Přibyla hrozí poškození teleskopu, zároveň ale věří v dobrý obrat: „Je to dostatečně robustní zařízení, které je schopné zvládnout různé anomálie.“

Družice, která je pojmenovaná po astronomovi Edwinu Hubbleovi, slouží jako pomyslné oko lidstva do hlubokého vesmíru už od roku 1990. 

Ve Vědě Plus uslyšíte také, že před 90 lety začal Tomáš Baťa vyvíjet svou první pneumatiku. Věděli jste, že nejvýznamnější italské národopisné muzeum založil Čechoital Guiseppe Šebesta? V chilské poušti Atacama roste obrovská skládka oblečení. A co je nového na klimatické konferenci v Glasgow?

Spustit audio