Co je to konjunkce a kdy se Saturn s Jupiterem potkají znovu tak blízko, jako se potkaly nyní

22. prosinec 2020

V pondělí nastal slunovrat. A nejen ten, na hvězdné obloze nastalo několik konjunkcí. Konjunkce Měsíce s Jupiterem, Měsíce se Saturnem a Saturna s Jupiterem. Dopolední host českobudějovického rozhlasu je astronom Miloš Tichý z českobudějovické hvězdárny. 

Co je to tedy ona konjunkce?

„Znamená to, že ta dvě tělesa mají stejnou rektascenci. Zjednodušeně řečeno, pokud jsou tato tělesa přesně nad jihem, konjunkce znamená, že jsou přesně nad sebou,“ vysvětluje astronom Miloš Tichý.

Čtěte také

A je současná konjunkce Saturna s Jupiterem úkaz, který bude opět k vidění až v roce 2080?

„Takto blízký bude až v roce 2080. Ale konjunkce Saturna s Jupiterem tak, jak obíhají kolem Slunce, bývá přibližně každých dvacet let. Ale jak mají různé sklony, nebývají obvykle tak blízko u sebe, jako byly letos. Takže další konjunkce bude za dvacet let, ta nejbližší až v roce 2080," dodává astronom.

Jinak není třeba želet, že byste neviděli konjunkci v plné pondělní síle. Bude vidět ještě do konce roku vždy především zvečera.

Celý rozhovor Miloše Tichého s Kateřinou Hálovou si můžete poslechnout online a nebo si jej stáhněte do svých počítačů a mobilů.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.