Člun z doby bronzové z jediného kmene stromu vydlabávají muzejníci v Mostě

17. říjen 2021

Přesně jako v době bronzové – právě tak staví takzvaný monoxyl, který připomíná kanoji, pracovníci Oblastního muzea a galerie v Mostě. Dřevo dlabou replikami dobových nástrojů a využívají i oheň.

Unikátní experiment muzeum představilo veřejnosti v rámci letošních dnů archeologie, které se konaly 16. října 2021. „Pokoušíme se tady napodobit technologii pravěkou a raně středověkou, to znamená kombinaci dlabání původními nástroji a vypalování toho vnitřku,“ vysvětlil Michal Soukup, ředitel muzea.

A jaké je tempo takovéto výroby člunu? „Kdybychom to dělali jako doposud, tak zhruba dva měsíce,“ připustil Soukup. „Předpokládám, že specialisté to zvládali asi rychleji,“ dodal. Přijít do muzea pomoci s výrobou monoxylu mohou o víkendech také dobrovolníci.

Repliky dobových nástrojů pro výrobu člunu z doby bronzové

Replik nástrojů z doby bronzové, které se pro výrobu člunu používají, je hned několik, upozorňuje historik Jiří Šlajsna: „Naším nedůležitějším nástrojem je ale oheň, který dřevo propaluje. Nástroje jsou jen doplňující. Máme tady tři druhy bronzových seker, chtěli jsme použít všechny tři typy z doby bronzové,“ řekl. Nejprve se použijí seker na dotesání toho, co už částečně strávil oheň, na konci pak podle něj nastoupí takzvaná motyka. I to je druh sekery.

Po vypalování a vydlabávání vnitřní části člunu přijde na řadu úprava povrchu vnější části a nakonec jeho vyvažování přímo na vodě. Ke spuštění unikátního člunu na jezero i s posádkou a k první plavbě by mohlo dojít na jaře příštího roku.  

Vznikající člun z doby bronzové ukázali mostečtí muzejníci veřejnosti poprvé na dni archeologie
autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související