Civilizace: Návrat do světa alchymie

24. říjen 2014

Smaragdová deska, V.I.T.R.I.O.L., slavné pece alchymistů, ale i záhady kolem Edwarda Kellyho patří k poslednímu zastavení v Muzeu alchymistů a mágů staré Prahy na Jánském vršku.

S Filipem Zvolským a prof. Vladimírem Karpenkem jsme se vrátili do laboratoria v podkroví muzea, kde nás čeká zastavení u pecí alchymistů i smaragdové desky. Svůj prostor si opět získal Edward Kelly. Nepůjde přitom jen o jeden nevydařený alchymistický pokus, ale prof. Karpenko se znovu pokusí vyvrátit mýtus o Kellyho dřevěné noze. Legenda hovoří o tom, že Kelly o nohu přišel, když utíkal z vězení na hradě Křivoklát, ale fakta hovoří jinak. Současně se dozvíte o záhadách, které obestírají okolnosti Edwardovi smrti.

Po stopách alchymie
Do Muzea alchymistů a mágů staré Prahy jsme společně s Filipem Zvolským a prof. Vladimírem Karpenkem nahlíželi několikrát už v předchozích magazínech. Poprvé jsme se do muzea podívali 29. února, jak si můžete připomenout v článku Laboratorium na Jánském vršku. Druhá návštěva, pod názvem Věda versus legendy, proběhla 26. dubna. Třetí zastavení jste mohli společně s námi prožít 1. srpna, jak se můžete přesvědčit v článku Legendy v sobě mají zrnko pravdy.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio