Cítíte se unavení a vyčerpaní? Sáhněte po hlívě ústřičné
Houby máme rádi pro jejich specifickou chuť a vůni. Nejvíce ze všech hub snědí lidé hlívy ústřičné. Je to jeden ze zázračných přírodních léků.
V Číně podávají sušenou hlívu ústřičnou k posílení žil a uklidnění šlach. Japonci se soustředili na protinádorové účinky hlívy a ruští vědci zase izolovali z hlívy ústřičné antibiotikum.
Hlíva obsahuje látky v takovém množství a poměru, který lidskému organismu maximálně vyhovuje. Obsahuje látky, které umí aktivovat buňky a zajistit imunitu organismu. Kromě toho hlíva obsahuje celou řadu vitaminů, proteinů, mastných kyselin a stopových prvků chromu, mědi, železa, jódu, sodíku, selenu a zinku.
Glukany obsažené v hlívě mají příznivý vliv na peristaltiku střev, usnadňují léčbu a hojení ran. Přirozenou cestou odstraňují únavu a pomáhají eliminovat stres.
Hlívu můžeme doporučit při bezlepkové dietě, obezitě a na podporu regenerace organismu. Hlívu berte klidně jako prevenci. Možná vám už teď vyřeší počáteční choroby, které by vám za čas způsobily nepříjemnosti.
Hlívu používejte v kuchyni jako jakoukoli jinou houbu nebo si ji můžete pořídit sušenou v kapslích.
Související
-
Hlívové rizoto
Hlíva je malý velký přírodní zázrak – posiluje organismus v boji s infekcemi a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. A navrch – dobře chutná!
-
Dršťková polévka z hlívy
Hlíva je třetí nejpěstovanější houbou na světě, roční produkce dosahuje 2,5 milionu tun. Na dnešní recept vám bude stačit 300 gramů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.