Církve začaly přebírat majetek. Oprávněným majitelům se vrátily první tři pozemky

12. červenec 2013

Církvím se v rámci restituce začíná vracet majetek. Úřady evidují desítky církevních žádostí o vydání pozemků. Tři první nezemědělské nemovitosti už oprávnění majitelé převzali. Jde o jeden pozemek na Příbramsku a dva na Ústecku.

Robert Hurt z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových upřesnil, že jeden pozemek převzal Řád křižovníků s červenou hvězdou a dva Náboženská matice.

„V současné době jsme vydali tři pozemky. Žádostí evidujeme několik desítek. Podle zákona musí oprávněný subjekt doložit, že byl v rozhodném období, to znamená od 25. února 1948 do 1. ledna 1990, vlastníkem nemovitosti. Musí také doložit, že na něm byla spáchána majetková křivda,“ vysvětluje Hurt.

Další výzvy o vydání tentokrát zemědělské půdy jsou těsně před schválením, potvrzuje Monika Machtová ze Státního pozemkového úřadu.

„Závěrečnou kontrolou prochází prvních šest dohod o vydání zemědělských nemovitostí a to konkrétně ve Zlínském kraji. Předpokládáme, že uzavření těchto dohod proběhne v nejbližších týdnech,“ říká Machtová.

Před předáním majetku musí dohoda projít ještě schválením ve správním řízení. V tuto chvíli mají úřady na stolech přesně 747 žádostí o vydání pozemků.

Žádosti vyřizuje mimo jiné i Státní pozemkový úřad, který rozhoduje o vydání zemědělské půdy. Zatím eviduje 426 výzev. Závěrečnou kontrolou prochází prvních šest dohod ve Zlínském kraji.

Podklady pro výzvy o vydání zpracovává Český úřad zeměměřický a katastrální. „Za prvních šest měsíců letošního roku katastrální úřady vyřídily přibližně devět tisíc požadavků na podklady. Každá žádost může být různého rozsahu, v jedné žádosti mohou být obsaženy i desítky nemovitostí,“ vysvětluje předseda úřadu Karel Večeře.

Katastrální úřad figuruje i na samotném konci celého procesu vydávání nemovitostí. Musí totiž příslušné změny majitele zapsat do katastru.

Budoucnost vrácených pozemků

Dva vrácené pozemky se nachází v horské obci Klíny na Mostecku. Církev o ně přišla v 60. letech minulého století. Kostel, který na pozemcích stál, nechal stát zbourat o deset let později.

Nový vlastník pozemků, Náboženská matice, zatím odmítá říct, jak je využije. Starousedlíci tak čekávají, jak se situace vyvine.

Hodnota louky, na které stojí dva sloupy elektrického vedení, a dalšího vráceného pozemku je podle Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových 90 tisíc korun.

Místní obyvatelé včetně Marty Buzinské vrácení pozemků církvi překvapilo. Pokud by církev získané prostory zvelebila, Marta by to přivítala. „Kdyby církev s tím chtěla něco dělat, třeba tam pak udělali kapličku s parčíkem… Ale mám dojem, že by do toho museli investovat strašně moc peněz,“ posteskla si žena.

Církevní restituce
autoři: nib , jbe
Spustit audio