Čím se krkavec liší od havrana nebo vrány?

6. prosinec 2008

Roman Kesl ze Zoo Ohrada u Hluboké nad Vltavou nás seznámí s podrobnostmi o výskytu krkavců u nás.

Krkavec je velký černý pták, ale i tak není těžké ho rozpoznat, třeba od vrány a havrana?
Samozřejmě v první řadě ho poznáme podle velikosti, je to vůbec největší z našich krkavcovitých ptáků. Kdybyste měla možnost porovnat je vedle sebe, tak vrána je nejmenší a havran velikostně někde mezi nimi. Krkavec má celý černý zobák a černé opeřené ozobí. Oproti tomu, když se podíváte na havrany, kteří dnes také velice často hnízdí v parcích velkých měst, tak on mají v dospělosti ozobí a ten "nos", tedy to co mají na kořeni zobáku, zbarvené bíle.

Když jsme sem přišli, tak krkavec vydával takové zvuky, které byly blízké houkání auta, teď tak pěkně kráká, co to znamená, co se nám snaží naznačit? Že už jsme moc blízko?
Jsou to různé varovné signály, ptáků tady máme více, takže oni spolu komunikují.

Krákající krkavec

Vypadá to, jako by ti krkavci měli povyražení z toho, že tady jsme a že se vůbec něco děje.
Krkavcovití ptáci jsou velmi inteligentní. Krkavec je zvíře, které se dá ochočit. Ale nedoporučuji to, už jen z toho důvodu, že je to velice chráněný druh a není možné ho chovat bez povolení.

Řekl jste, že krkavec je chráněné zvíře, ale tady že jich je velký výskyt.
Není to samozřejmě tak velký výskyt, jako třeba u havranů, ale můžeme ho čas od času vidět. Zmínil jsem, že v okolí Hluboké je možné vidět několik hnízdících párů. V minulosti tomu bylo zcela naopak. Krkavec byl velice vzácný pták a naše zoologická zahrada se v minulosti se podílela na posilování té jedné z mála populací, které tu dříve byly na Šumavě. Mláďata ze všech odchovů, které jsme v zoo dělali, byla vypuštěna do volné přírody.

Kdo je hlavním nepřítelem krkavce ve volné přírodě?
Krkavec je velký pták, který nepřátel nemá tolik. Je všežravý, může lovit i různé drobné obratlovce. Jeho největším nepřítelem je bohužel člověk. Ale mohou ho ulovit i třeba některé šelmy.

Spustit audio