Cibule do českých jídel prostě patří. Navíc je skvělým pomocníkem pro udržení zdraví
Cibule je královnou kuchyně. Pěstuje se v mnoha různých odrůdách. Liší se velikostí, tvarem i barvou. Žádná česká hospodyňka si bez ní nedovede představit vaření. Je ale skvělá i v naší lékárničce.
Cibule je všude dost, není drahá a dlouho vydrží. Navíc se v podstatě nikdy nepřejí.
Obsahuje hodně vody a skoro žádný tuk. Je v ní spousta minerálů, třeba draslíku a selenu a také vitamínů, jako je B, C. Jemnější odrůdy obsahují trochu více cukru. Za typickou vůni a chuť může těkavá sirná sloučenina, která se uvolní až při rozkrojení cibule.
Cibule povzbuzuje chuť k jídlu – zvyšuje totiž tvorbu trávicích šťáv. Látky v cibuli obsažené posilují srdce a krevní oběh. Cibule také podporuje činnost střev a jater.
Při kašli vyzkoušejte konzumovat šťávu ze syrové cibule a cukru nebo medu. Taková šťáva usnadňuje vykašlávání. Při rýmě lze cibulovou šťávu inhalovat. Hodí se ale i na dezinfekci kůže.
Související
-
Nejlepší prevencí rakoviny prsu je zdravý životní styl, upozorňuje primář mamografie
Naším hostem je tentokrát MUDr. Petr Váša, primář mamografického centra v Ústí na Labem, Povídáme si s ním o preventivním vyšetření prsu a genetickém vyšetření.
-
Jedinečnou chuť i zdraví prospěšné látky jasmínového čaje znali už ve staré Číně
Jasmín je doma v subtropickém Středomoří, ale i v našich podmínkách je vyhledávaným a oblíbeným keřem. Jeho květy nejen omamně voní – dá se z nich připravit i chutný čaj.
-
Chřest je lahodná pochoutka plná zdraví prospěšných látek
Česko bývalo chřestovou velmocí a snad i proto vznikl název chřest namísto řeckého asparagos. Chřest je v posledních letech znovu oblíbený a to je dobře.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.