Cibule do českých jídel prostě patří. Navíc je skvělým pomocníkem pro udržení zdraví

23. září 2024

Cibule je královnou kuchyně. Pěstuje se v mnoha různých odrůdách. Liší se velikostí, tvarem i barvou. Žádná česká hospodyňka si bez ní nedovede představit vaření. Je ale skvělá i v naší lékárničce.

Cibule je všude dost, není drahá a dlouho vydrží. Navíc se v podstatě nikdy nepřejí.

Obsahuje hodně vody a skoro žádný tuk. Je v ní spousta minerálů, třeba draslíku a selenu a také vitamínů, jako je B, C. Jemnější odrůdy obsahují trochu více cukru. Za typickou vůni a chuť může těkavá sirná sloučenina, která se uvolní až při rozkrojení cibule.

Cibule povzbuzuje chuť k jídlu – zvyšuje totiž tvorbu trávicích šťáv. Látky v cibuli obsažené posilují srdce a krevní oběh. Cibule také podporuje činnost střev a jater.

Při kašli vyzkoušejte konzumovat šťávu ze syrové cibule a cukru nebo medu. Taková šťáva usnadňuje vykašlávání. Při rýmě lze cibulovou šťávu inhalovat. Hodí se ale i na dezinfekci kůže.

autor: Eva Bucharová | zdroje: bylinkyprovsechny.cz , nzip.cz
Spustit audio

Související