Chystáte se k lékaři? Nezapomeňte na kartičku pojištěnce a pravidla slušného chování

10. červen 2022

Než odejdete z domova k lékaři do ordinace, nezapomeňte si hlavně dvě věci – kartičku pojištěnce a trpělivost.

V čekárně jsme vystaveni nejen stresu z bolesti nebo neočekávané diagnózy, ale také společenským pravidlům. Ta praví, že musíme být ohleduplní vůči ostatním nemocným a uvědomit si, že se cítí stejně mizerně jako my.

Proto si v klidu sedneme a mlčíme. Netelefonujeme – hovory si vyřídíme až potom. Mobil si vypneme, nebo ho uvedeme do tichého chodu. Nenapomínáme ostatní, že jdou dovnitř dřív než my, protože pořadí určuje vždy lékař.

Nenavazujeme za každou cenu osobní kontakt. Čekárna není vhodným prostředím k seznamování. Doktora nepoučujeme – na rozdíl od nás medicínu vystudoval, zatím co my jsme si jen něco načetli na internetu.

K lékaři se oblékáme důstojně. Nemusíme mít zrovna oblek nebo kostým, ale tepláková souprava je také přes čáru. Pokud to jde, mějme uzavřené boty.

Oblečení můžeme volit na základě postižení, které máme – když jsem šel třeba nedávno k doktorovi s bolavým kolenem, vzal jsem si kraťasy, abych si nemusel dlouhé kalhoty přes ortézu zdlouhavě sundávat. Čas má totiž pro lékaře i čekající pacienty cenu zlata.

A ještě jedna důležitá připomínka na závěr: dejme si pozor na spodní prádlo – pravděpodobně se totiž budete muset svlékat. A to je všechno. Pokud míříte za doktorem, tak hodně štěstí.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.