Churchill ale i Hitler jako vánoční ozdoba – i taková je jablonecká výstava Druhá strana mince

2. prosinec 2017

Svět není černobílý. Nejen zmařené životy, ale třeba také nové výrobní postupy ve sklářském průmyslu nebo v optice. I to je válka. S touto trochu kontroverzní myšlenkou přicházejí kurátoři nové výstavy v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Expozice s názvem Druhá strana mince je plná příběhů z válečných dob a nabízí pohled nejen na broušené poháry nebo medaile, ale třeba také na hlavu Adolfa Hitlera jako vánoční ozdobu.

Petr Čížek, druhý kurátor výstavy vysvětlil. „Výstava je plastická, máme tu třicetiletou válku až po současnost.“

K ozdobám s portrétem Hitlera uvedl, že předměty jsou šokující, kontroverzní, ale německá propaganda byla velmi aktivní. „Je to velmi kontroverzní exponát, ale ukazuje, jak se do sklářské výroby promítaly dobové události. Bylo by chybou si nepřiznat tyto etapy dějin. Zkoumáme druhou stránku věci, jak se říká," dodal Čížek.

Válečné ozdoby z jablonecké výstavy Druhá strana mince

Výstava předvádí i ozdoby z první světové války, takzvané vlastenecké vánoční ozdoby. Některé z nich se vyrábějí dodnes.

Návštěvníci mohou vidět skleněný tank z první i druhé světové války, ale třeba i skleněný servis pro Fedinanda d´Este a medaile s jeho zavražděním jako odkaz na první světovou válku.

Výstava potrvá do 15. dubna.

autor: ces
Spustit audio