Chování cestujících v ústecké MHD dopravní podnik od dubna nahrává

13. duben 2017

Dopravní podnik města Ústí nad Labem nahrává a ukládá od 1. dubna záznamy z bezpečnostních kamer v polovině vozů. Potřeboval k tomu povolení Úřadu pro ochranu osobních údajů. Firma si od záznamů slibuje snadnější vyšetření incidentů, které se v autobusech a trolejbusech stávají.

„Špatné to není. Když se něco stane, třeba někoho napadnou, dají se ty záběry použít a objasní ten případ. Lidi jsou na nás někdy nepříjemní, ale často se tomu dá předejít asertivním chováním. Jako řidič jsem tam zavřený a nikdo na mě moc nemůže, ale hůř jsou na tom revizoři,“ myslí si Miloslav Kříž, jeden z řidičů ústecké MHD.

Dopravní podnik loni zaznamenal šest vážnějších napadení revizorů, letos zatím jedno. Slova řidiče potvrzuje i zástupce ředitele městské policie Jan Novotný.

„Napadání řidičů a revizorů je na denním pořádku. Po dohodě s dopravním podnikem ročně pořádáme mnoho desítek akcí, kdy strážníci doprovázejí revizory, aby nebyli fyzicky napadáni. Ve všech linkách cestují neplatiči, ale na linkách z Předlic nebo z Krásného Března bohužel dochází i k fyzickému napadání revizorů,“ shrnuje Novotný.

Kamery byly ve vozech MHD už dřív, teď jsou ale záznamy z nich nahrávané

Kamery byly ve vozech ústecké MHD už dřív – sloužily ale jen k tomu, že řidič viděl, co se ve voze děje. Od dubna ukládá Dopravní podnik i záznamy. Firma splnila podmínky Úřadu na ochranu osobních údajů a podle mluvčího Luboše Heřmana zajistila, že nahrávky někdo nezneužije.

„K záznamům nemá přístup ani Dopravní podnik města Ústí nad Labem, má ho pouze Policie České republiky s tím, že ten záznam je zaheslován. V případě, že si ho policie vyžádá, přijede pověřená osoba, zadá kód, stáhne si ho na flash disk a odveze si ho. V současnosti pořizujeme záznamy kamer z 30 autobusů a 28 trolejbusů,“ vysvětluje Heřman.

Autobusy i trolejbusy, nahrávající chování cestujících, jsou na linky nasazovány náhodně. Záznamy z nich slouží policistům nejen pro objasnění incidentů, ale třeba i při vyšetřování krádeží.

autor: hau
Spustit audio