Chomutovská radnice loni koupila 16 bytů, které přebudovala na sociální bydlení

6. leden 2020 09:23

Celkem 16 bytů vykoupil v minulém roce Chomutov od soukromých vlastníků. Po drobných rekonstrukcích z nich vytvořil sociální bydlení pro potřebné. Využívají ho například lidi se zdravotním nebo mentálním postižením, matky samoživitelky nebo rodiny, které byly do teď rozdělené v azylových domech. Byty loni vykupoval a měnil na sociální bydlení také sousední Most. Obě města s tím chtějí letos pokračovat.

„V jednom bytě máme maminku samoživitelku s 5 dětmi, která bydlela asi 7 let na ubytovně. Pak tam máme manželský pár, seniory – ti bydleli v dezolátním bytě s vysokým nájemným. Potom tam máme z azylových domů rodiny s dětmi,“ popisuje nájemníky sociálních bytů terénní sociální pracovnice Zlata Barešová.

Chomutov vykupoval byty z dotace z Evropské Unie jako první v Ústeckém kraji

„Letos jsme vykoupili 16 bytů. Samozřejmě v tom chceme pokračovat i v roce 2020, záleží ale na tom, zda na to bude nějaký dotační titul, protože pro město to není zrovna malá finanční zátěž. Stálo to 7,5 milionu korun, město do toho dávalo 10 %,“ doplňuje náměstek chomutovského primátora Milan Märc.

„V současnosti máme ubytovaných 53 dospělých a 52 dětí ve 28 bytech.“ shrnuje projektová manažerka sociálního bydlení Mária Šťastná.

Podle terénní sociální pracovnice Zlaty Barešové přidělením bytu práce s klientem nekončí: „Je tam velice intenzivní sociální práce při pomoci se zabydlováním. Pokud sem jdou lidé například z ubytovny, tak nemají žádné ponětí o tom, co všechno a kde mají nahlásit. Takže tam zezačátku chodíme jednou až dvakrát týdně a později, po zabydlení, jednou za týden až 14 dní, a ono se vždycky něco najde, co je potřeba řešit.“

Byty vykupoval v minulém roce i sousední Most, Za 4 byty zaplatil 2 miliony korun, které získal z dotace na vznik sociálního bydlení.

I Most chce s vykupováním bytů pokračovat

I letos chce město byty vykupovat. „Poptávka tu je. Ta výzva je stejná jako ta, ke které jsme už čerpali finanční prostředky, tak jsme se rozhodli podat žádost. Zkusíme zakoupit pro potřebné další sociální byty,“ říká primátor Mostu, Jan Paprega z hnutí ProMost.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související