Chomutovská jídelna Labuť láká – na českou klasiku i chilli bůček po thajsku
Petra Knoblochová a její přítel Miroslav Pavlas mají za sebou dlouholetou kuchařskou praxi u nás i v zahraničí. A Jídelna Labuť v Chomutrově je jejich společným splněným snem.
Jídelna Labuť se nachází v Chomutově v prostorách bývalého obchodního domu se stejným názvem – Labuť. Obrázky labutě mají i ve svém logu, stejně jako ji měli bývalí majitelé.
„Byla by škoda měnit název, protože Chomutováci by tomu stejně říkali Labuť,“ usmívá se Miroslav Pavlas, který sbíral zkušenosti u Václava Fiče Na Pekárně nebo v Café Imperial u Zdeňka Pohlreicha.
Formu jídelny zvolili s Petrou proto, aby měli také volno sami pro sebe. Vaří tam z čerstvých surovin klasická jídla našich babiček. Uvaří ale vlastně cokoli, o čem vědí, že lidem chutná – od italských jídel až po asijské.
Chomutované si v Labuti oblíbili chilli bůček po thajsku, na který se tam vracejí. Bůček se nakládá den předem s chilli, zázvorem, worcestrovou a sójovou omáčkou a dalšími ingrediencemi, jako jsou habanero papričky – díky nim je nálev už sám o sobě pálivý.
„Nicméně když pak maso ochutnáte, pusa vás z toho nepálí,“ uklidňuje Petra Knoblochová a doplňuje: „Bůček naložený přes noc se ráno upeče, šťáva se slije, udělá se z toho omáčka, potom jenom uvaříme rýži, uděláme zelný salát, pokrm zkompletujeme, dáme nahoru chilli koření a pokrm je hotový. Ve finále je chuť pokrmu lehce sladkopálivá.“
Související
-
V roudnické restauraci Ztracená můžete ochutnat jídla, jaká jinde nenajdete
Jiří Polák se jednou takhle procházel po Roudnici. Přitom viděl muže vylepujícího na dům ceduli Na prodej. Byla to budova historického hotelu Orel.
-
Zámecké sady Chrámce pěstují staré odrůdy ovocných stromů. Z plodů pak vyrábějí džemy i pálenky
V Zámeckých sadech Chrámce pěstují pouze vlastní ovoce v certifikované biokvalitě – zrají tam švestky, jablka, třešně, višně, mirabelky, největší jsou ale hruškové sady.
-
Vynikající bezmasé jídlo můžete ochutnat v Lese – veganském bistru v Děčíně
I v Ústeckém kraji existují místa, kde se dá chutně najíst i bez masa. Jedním z nich je veganské bisto Les v Děčíně.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.