Chomutov se připravuje na klimatické změny – plánuje lepší zachytávání dešťovky z obecních budov

11. únor 2020

Na častější sucho a vysoké letní teploty se chtějí lépe připravit v Chomutově. Zastupitelé odsouhlasili plán, podle kterého se bude například zachytávat dešťová voda z obecních budov. Nákup elektromobilů pro úředníky a příspěvkové organizace ale zatím není v plánu. Podle vedení města kvůli vysokým nákladům.

„Máme projekt jak pro budovu městského divadla, kde by retenční nádrže mohly držet vodu pro případnou závlahu v parku, tak máme také projekty a plány na to, jak zachytávat vodu z velkých budov, kde třeba sídlí technické služby. Mají tam veškerou svou techniku, to jsou poměrně velké střechy,“ říká náměstek primátora David Dinda z hnutí Nový Sever.

Plán přizbůsobení města klimatickým změnám, tedy častému suchu a vysokým letním teplotám, schválili na svém posledním jednání chomutovští zastupitelé.

Autorem návrhu je opoziční zastupitel Marián Bystroň z hnutí Pro Chomutov. „Poprvé má Chomutov nějaký dokument, který pojmenovává to, že se musíme věnovat udržování klimatu vody a zeleně ve městě, protože bude mnohem těžší to v tom novém suchém období udržet,“ vysvětluje.

Podle náměstka primátora Davida Dindy z hnutí Nový Sever chce radnice při budování nových parkovišť víc využívat namísto asfaltových ploch propustné rošty.

„Revitalizace před Kamencovým jezerem počítá s výrazným nárůstem ploch, které budou vodu vsakovat. Bude se dělat jakási zásoba podzemní vody, což je mimo jiné přirozený zdroj vody pro Kamencové jezero,“ říká Dinda.

Některé návrhy a opatření ale zastupitelé neschválili. Jde například o závazek elektromobility.

„Tam, kde jsme chtěli, aby se město jasně zavázalo k tomu, že do určitého období přejde na elektromobilitu, tak tam jsme neuspěli. To samé platí pro snahu zavázat investory, kteří budují na katastru města, aby povinně byli schopni využívat tzv. ‚šedou vodu',“ doplňuje opoziční zastupitel a předkladatel návrhů Marian Bystroň z hnutí Pro Chomutov.

Rezervoáry na dešťovou vodu chce město instalovat už na jaře.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související