Chomutov rozdělí mezi sportovní kluby 10 milionů korun na jejich činnost. Opozice postup kritizuje

7. březen 2023 10:04

Chomutov rozdělí mezi sportovní kluby na jejich činnost pro tento rok 10 milionů korun. Jednání tamních zastupitelů trvalo 6. března do pozdních večerních hodin. Zastupitelé odhlasovali také rozdělení dotací mezi vrcholové sportovce. Opozice během diskuse kritizovala způsob rozdělování peněz.

Všechny sportovní kluby provozující kolektivní sporty dostanou v podstatě stejně peněz – vychází to z modelu, který zastupitelé Chomutova odhlasovali už v minulosti. Podle něj město rozděluje 80 procent z celkové dotace mezi kolektivní sporty a 20 procent mezi individuální sportovce.

Například basketbalový klub Levharti Chomutov získal dva miliony korun, stejně jako hokejoví Piráti Chomutov, chomutovští florbalisté a fotbalisté. 500 000 korunami město podpořilo například plavecký oddíl TJ Slávie Chomutov nebo klub wrestlingu.

Část opozice rozdělení dotací kritizovala – podle ní je netransparentní a nesystémové. „To je problém – jak sport a volný čas a jak vrcholový sport. Samozřejmě chápeme, že ty sportovní kluby ty peníze potřebují, ale takhle se to rozdělovat nedá,“ shrnul opoziční zastupitel z hnutí ProChomutov Vlastimil Polívka. Zastupitelé hnutí ProChomutov se proto zdrželi hlasování.

Vedení města se nebrání diskuzi o změně způsobu rozdělování peněz na sport

Předseda komise sportovních a volnočasových aktivit, radní za hnutí Nový Sever a předseda chomutovského florbalového klubu Martin Bocian se nebrání diskusi nad pravidly rozdělování dotací mezi sportovní kluby. Teď ale podle něj na ni nebyl čas.

„Nová komise, která byla radou stanovena teď v lednu, měla poměrně složitý úkol – co možná nejrychleji vypořádat žádosti, aby šly na dnešní zastupitelstvo, aby ty sportovní organizace nemusely čekat například do července na vyplacení peněz. Tím pádem se nám teď otevře prostor, debatovat nad tím, jak ta pravidla zpřesnit, a jestli ten dotační titul stále ještě plní to, co si od něj město slibovalo,“ uvedl Bocian.

Dá se proto očekávat, že se ke způsobu rozdělování dotací mezi sportovce zastupitelé v Chomutově během roku ještě vrátí.

Spustit audio

Související