Chomutov nabízí obyvatelům tzv. „seniorské obálky“. Pomohou záchranářům získat informace o zdravotním stavu pacienta

10. září 2019 15:00

Chomutov se přidal k městům, které nabízí tzv. „seniorské obálky“. Obsahují dotazník, do kterého lékař nebo senior vyplní základní informace o svém zdravotním stavu. V případě nouze pak údaje pomohou záchranářům s poskytováním první pomoci.

„Mnoho seniorů žije samo, třeba i bez příbuzných či blízkých, kteří by se o ně starali, takže seniorská obálka jim může často zachránit život,“ říká náměstek chomutovského primátora Milan Märc z hnutí Nový Sever.

To, že jde o praktickou pomůcku, potvrzuje záchranář zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Patrik Cmorej: „Výhodné je v tom, že v této obálce nalezneme nezbytné informace, které nám mohou napovědět něco o stavu toho pacienta – třeba informace o alergiích, chronickém onemocnění nebo o medikaci, kterou užívá.“

Zájemci si seniorskou obálku mohou vyzvednout na sociálním odboru chomutovského magistrátu. Podle vedení jich je tam dostatek.

Seniorské obálky nabízím lidem i další města v kraji, například Litoměřice nebo Děčín. Formulář je i ke stažení i na webových stránkách Ústeckého kraje.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související