Chomutov chce nechat posunout budovu vlakového nádraží blíž k městu

29. březen 2019

Do pěti let by se současné vlakové nádraží v Chomutově mohlo přesunout blíž k centru. Podle tamní radnice je teď příliš vzdálené od rušné části města, kde jsou obchody, autobusové nádraží a zastávky MHD. Cestující tak musí projít necelý kilometr opuštěnou ulicí, kterou lemují jen areály výrobních hal a služeb.

Právě areály výrobních hal by měly novému nádraží udělat místo. S tím ale nesouhlasí tamní podnikatelé. A přínos ve stěhování nádraží nevidí ani někteří cestující.

„Celá ta investice má podle SŽDC stát 3 miliardy korun, má to být poměrně velkorysý projekt s moderními prvky nádraží. Výrazně posunuli dobu proveditelnosti s tím, že už to není v horizontu 15, ale třeba do 5 let.“

Říká na úvod primátor Chomutova Marek Hrabáč z hnutí ANO. Zároveň ale dodává, že si je vědom problémů, které to přinese podnikatelům, na jejichž pozemcích chce Správa železniční dopravní cesty nové nádraží vybudovat.

Přesun nádraží o jeden kilometr za tři miliardy

„Samozřejmě, že to řešíme. Dokud ale nebudeme mít jistotu, že se to bude realizovat, tak žádné kroky nepodnikáme,“ shrnul Miroslav Hovorka, majitel jedné z firem, která by se musela přestěhovat. Ostatní zástupci společností z malé průmyslové zóny se k věci nechtěli vyjadřovat. Zatím je totiž nikdo oficiálně neoslovil.

Všichni se ale mimo mikrofon shodli na tom, že stěhování nádraží o necelý kilometr blíž k městu je v porovnání s nutnými investicemi zbytečné. Z místa, kde má stát nové nádraží, je to k tomu současnému zhruba sedm minut svižnější chůze.

Od chomutovského primátora Hrabáče z úvodu víme, že by celé stěhování nádraží o necelý kilometr mělo stát tři miliardy korun. Správa železniční dopravní cesty ale tuto sumu nepotvrdila. Společnost jen čeká na schválení záměru městským zastupitelstvem.

„Pokud přemístění schválí, pak SŽDC začne připravovat záměr projektu, který musí schválit centrální komise ministerstva dopravy. Vlastní stavba by pak mohla začít v letech 2023-4,“ shrnula mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová.

Zastupitelé budou o přiblížení nádraží jednat v polovině dubna.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související