Chodské dolky se švestkovou omáčkou od Zdeňky Houdkové potěší za tepla i za studena

Za dalším receptem jsme se vypravili na Chodsko za Zdeňkou Houdkovou do Slavíkovic. Naučila nás péct nadýchané vdolky a k tomu uvařit sladkou švestkovou omáčku. Jak bývá zvykem na Chodsku, názvy se tam zkracují, proto vdolkům říkají „dolky“.

Švestková omáčka

Ingredience:

1 kg švestek (čerstvé, kompotované i zmrazené)
200 ml šťávy ze švestkového kompotu nebo jiného ovocného červeného sirupu
6 lžic strouhaného perníku
1 lžička muškátového květu
1 lžička mleté skořice
1 sáček vanilkového cukru
1 sáček skořicového cukru
1 velká lžíce másla (můžeme přidat i více)
200 ml smetany (min. 30 % tuku)
1 špetka soli
třtinový cukr podle chuti
citronová šťáva dle chuti

Postup:

Do hrnce dáme švestky, přidáme šťávu z kompotu a všechny ostatní ingredience kromě perníku a smetany. Vše promícháme a dáme vařit na plotnu.

Směs na omáčku provaříme 5 - 10 minut podle kvality švestek. Poté do rozvařených švestek přidáme nastrouhaný perník a znova krátce provaříme.

Dále omáčku rozmixujeme a ještě propasírujeme přes síto, aby byla dokonale hladká. Nakonec přidáme smetanu a dochutíme – buď cukrem, nebo citronovou šťávou.

Dolky

Ingredience na cca 10 kusů:

300 g polohrubé mouky
100 g hrubé mouky
100 g hladké mouky
10 g sušeného droždí
1 lžíce oleje
5 lžic cukru krystal
1 lžíce rumu
2 vejce
100 ml mléka
200 ml smetany
1 špetka soli

Postup:

Do mísy dáme mouku, cukr a sušené droždí, vše společně promícháme. Teprve potom přidáváme olej, rum, vejce, mléko předem smíchané se smetanou a nakonec špetku soli.

Zaděláme hladké těsto, které se nelepí na mísu a dáme vykynout cca ½ - 1 hodinu podle teploty v místnosti.

Po vykynutí těsto zpracujeme na vále a rozkrájíme ho na malé kousky velikosti tenisového míčku – asi 100 g jeden. Z každého kousku vyválíme vdolečky, jako bychom balili buchtu, do které jsme dali náplň. Pak každý vdolek poválíme krouživými pohyby v dlani, zakulatíme a položíme vrchní stranou na plech vyložený pečicím papírem.

Pečeme nasucho asi 15 – 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Po vyjmutí dolky pomažeme ze všech stran rozpuštěným máslem. Do omáčky si dolky namáčíme.

Zdeňka Houdková

Recept na dolky se švestkovou omáčkou má od své maminky, která se narodila v roce 1914. Je to sladká omáčka, která se dá ochutit i na kyselejší variantu.

Přivítala nás u bohatě prostřeného stolu. Na úvod jsme dostali domažlický oukrop, pak výbornou světlou omáčku ze šťávy z kysaného zelí s rozpeky a nakonec jako dezert pravé chodské koláče.

Byl to den bohatý na jídlo, zážitky i veselé povídání.

Zdeňka Houdková a Patrik Rozehnal