Chmelaři stále ještě drátkují – práce na chmelnicích zdrželo studené jaro

29. duben 2021 08:25

Studené jaro zdrželo jarní práce na chmelnicích. Zatímco v předchozích letech chmelaři na Lounsku a Žatecku v těchto dnech už začínali zavádět chmel, letos ještě neskončili s drátkováním. Třeba na ročovských chmelnicích s tím pomáhá stovka brigádníků z Bulharska.

Parta bulharských brigádníků obědvá na trávě u chmelnice. Svoji práci prý zvládají, někteří už tu byli i v minulých letech – ti pak zaučují nováčky.

„Když přijeli, tak museli být v karanténě. U všech jsme pak museli dělat PCR testy a teď pravidelně, každý týden, děláme antigenní testy,“ shrnuje ředitel ročovského chmelařství Josef Fric. Letos se podle něj hlásí také brigádníci z okolí a vysokoškoláci.

Chladné počasí ale jarní práce protahuje. Po loňském a předloňském roce, kdy bylo teplo a v těchto dnech už se drátkovalo, se letos vrátí k 10. květnu, což tady býval běžný termín pro zavádění chmelových rostlin k napnutým drátkům.

Také v chmelařství Stekník nedaleko Žatce se stále ještě drátkuje.

„Jsme na plošině a drátkujeme – dáváme nahoru drát a máme tři holky, které to vážou a pak za námi chodí a zapichují to k rostlince po dvou drátkách,“ popisuje Milan Olah, zatím co nasedá do svého traktoru se zapojenou vysokou plošinou. Na ní už stojí tři ženy vybavené rukavicemi, které se chystají navazovat drátky na konstrukci.

Také na Stekníku se teprve drátkuje

Ze 130 hektarů chmelnic kolem zámku Stekník mají nadrátkovanou zhruba polovinu. Zatím tady pomáhají asi tři desítky zahraničních brigádníků, hlavně z Ukrajiny a Rumunska, další přijedou nejspíš v květnu, kdy bude víc práce.

„Loni jsem 23. dubna už zaváděli chmel, to teď v žádném případě nehrozí – protože to prakticky neroste,“ konstatuje vedoucí hospodářství, Jaroslav Pokorný. Ukazuje přitom na nízké chmelové výhonky, které zatím zavádět nejdou.

„Ty největší práce nás čekají zhruba od 10. května dál. To bude poměrně silná káva, poněvadž pak poroste najednou,“ vysvětluje Pokorný. Chmelové rostlinky mají být přitom podle něj zavedeny ideálně do konce května.

Spustit audio

Související