Chladnější, deštivé léto částečně doplnilo hladiny spodních vod v Krušných horách i podhůří

7. září 2021 10:17

Několik suchých a velmi horkých letních měsíců v minulých letech donutily obec Klíny na Mostecku k vybudování stálého zdroje vody. Horská obec v Krušných horách proto nechala letos na jaře vyhloubit vrt, ze kterého je možné čerpat vodu i při delším suchém počasí. Letos přes léto ho ale využít nemusela. Bohaté srážky a chladnější počasí zvýšilo hladiny spodních vod na horách i pod nimi.

„My jsme vlastně ani nevyužili tu pomocnou studnu, kterou jsme realizovali. Nebylo to potřeba, protože ta pramenní jímka stačila,“ říká nezávislá starostka Klínů na Mostecku Zdeňka Němečková.

Obec léto, bohatší na dešťové srážky přivítala. „V minulých letech bylo dlouhodobé sucho, to netrvalo jen jeden rok, ale třeba pět let. Letošní rok byl nadprůměrně mokrý, za to jsme rádi,“ pochvaluje si starostka.

V Klínech zvažovali vybudování ještě jednoho vrtu na vodu. V obci je sice jen několik desítek stálých obyvatel, od začátku pandemie tam ale žije také většina chatařů a chalupářů. Nároky na kropení zahrad, hygienu a celkovou spotřebu vody tak stále rostou.

Kvůli dramatickému navýšení cen ve stavebnictví ale starostka Zdeňka Němečková raději s dalším vrtem počká.

„Ta investice je ohromná, a když jsme měli odhad na nějaké čtyři miliony korun, tak při současném nárůstu cen na stavební práce nám teď šest milionů možná nebude stačit. A vzhledem k tomu, že ten rozpočet není tak velký, tak je sice ve strategickém plánu do budoucna, ale určitě se v příštím roce realizovat nebude,“ vysvětluje starostka Klínů Zdeňka Němečková.

Spodní vody je sice více, v hloubkách jí je ale stále málo

Obdobná situace je i pod Krušnými horami. Podle map Českého hydrometeorologického ústavu došlo k doplnění spodních vod, ve větších hloubkách je jí ale stále nedostatek.

Ke zlepšení tak došlo hlavně v menší hloubce. Celkově se ale situace oproti posledním pěti letům zlepšila.

„Letos opravdu vnímáme to, že i ve městech je vidět po celou letní sezónu, že máme zelené trávníky. To je takový ten prvotní, vizuální efekt toho, že prostě sucho nebylo. V těch podzemních vodách je vidět, že ten základní odtok z toho podzemí je po celý rok velice příznivý,“ shrnul Jan Svejkovský z Povodí Ohře.

Podle Povodí Ohře jsou v celém území povodí naplněné i vodní nádrže. Vodoprávní úřady letos na Mostecku a Chomutovsku také nemusely zakazovat čerpání z malých vodní toků.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související