Chcete zdravěji žít? Mějte radost z kvalitního jídla a nestresujte se!

15. duben 2015

Česká republika je s Polskem a Slovinskem na předních místech ve statistikách úmrtnosti na srdečně cévní onemocnění. Naopak Francouzi, ale také Italové nebo Španělé jsou v těchto tabulkách hodně nízko. A to navzdory tomu, že jejich hladiny cholesterolu bývají dosti vysoké. Čím je to způsobeno?

Jak Francouzi, tak Italové jsou ve statistikách na posledních místech ve spotřebě polotovarů, protože dávají přednost doma připraveným jídlům z kvalitních a čerstvých surovin.

Když zalistujete v nějaké Francouzské či Italské kuchařce, najdete v receptech hned několik shodných prvků: velké množství zeleniny, ryb, cibule a česneku. Šetří solí a skvělých chutí docilují velkým množstvím bylinek.

V kuchyních najdete hlavně olivový a řepkový olej. Naopak oleje pro cévy škodlivé - tedy slunečnicový, sójový a kukuřičný, se jim do těla dostanou málokdy. Právě proto, že jsou obsažené hlavně ve zpracovaných potravinách.

Ta úcta k vlastní přípravě pokrmů má v sobě další plusy – procházky po tržnicích s čerstvými potravinami a pobíhání po kuchyni zajistí poněkud víc pohybu než vložení párku do mikrovlnky. A každý pohyb je pro cévy přínosem.

A co je ještě hodno následování? Radostný přístup k jídlu! Pro Francouze či Italy je jídlo rituál, při kterém se dokážou bavit třeba celé hodiny. Eliminují tak další nebezpečný faktor pro cévní onemocnění – tedy stres.

Zkusme si proto vzít třeba z Francouzů příklad. Určitě se to vyplatí. Jak dokládají vědecké studie, úpravou životního stylu by bylo možno zabránit až 80 procentům předčasných úmrtí na kardiovaskulární a nádorová onemocnění.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio