Chcete ochutnat něco nového? Navštivte ústecké vegebistro!
Jak se stravujeme a co od jídla očekáváme? Tuhle otázku si položila Klára Šutková Povolná a založila v Ústí nad Labem vegetariánské bistro. Deset let po zavření legendární Veganky si tak obyvatelé krajského města můžou opět dopřát zeleninová jídla.
Hned na začátku podnikání to neměla jednoduché. Kláru, která se rozhodla jít do tohoto nejistého podniku, opustila její kolegyně, která si šla splnit svůj sen - pracovat v knihovně.
A tak teď sama jídla vymýšlí, rozváží, nakupuje suroviny, zaučuje kuchaře a stará se o internetové stránky včetně fotek jídel.
Svá jídla přibližuje svými názvy i nevegetariánům - špekové knedlíky, rajská nebo svíčková omáčka s knedlíkem ve vegetariánském stylu. Klasické české názvy zůstaly, ale suroviny jsou jiné.
Pojďte s námi ochutnat tempeh, seitan, bulgur, tatarák z červené řepy nebo jáhlové dortíčky!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.